Новый законопроект регулирует порядок выдачи государственных номерных знаков на транспортные средства

02.06.2004, 11:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О дорожном движении". (укр.)

Цей проект закону поданий народними депутатами України Морозовим О. В., Стретовичем В. М.

Метою законопроекту є врегулювання порядку видачі державних номерних знаків на транспортні засоби, у тому числі на службові транспортні засоби вищих посадових осіб органів державної влади, а також упорядкування використання на автомобілях спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв. Крім того, пропонується заборонити припинення або обмеження руху транспортних засобів у зв'язку з проїздом посадових осіб державної влади чи місцевого самоврядування. Для цього запропоновано внести відповідні зміни до Закону України "Про дорожній рух".

Погодившись з метою проекту, члени Комітету висловили до нього низку зауважень і пропозицій, які пропонують Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку, який є головним, врахувати їх при доопрацюванні до другого читання.

Автори законопроекту пропонують викласти ст. 27 зазначеного закону у новій редакції. Члени Комітету звертають увагу на те, що насправді ця стаття доповнюється двома новими частинами. Причому, за змістом ці доповнення не відповідають назві ст. 27 закону.

Крім того, пропозиція щодо заборони обмеження руху транспорту на час проїзду осіб, що охороняються, не узгоджується з п.3 ст.18 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", згідно з яким військовослужбовці Управління державної охорони України мають право тимчасово обмежувати або забороняти під час здійснення охоронних заходів рух транспортних засобів та пішоходів на вулицях і дорогах.

Щодо ще однієї пропозиції про запровадження нового порядку видачі державних номерних знаків на транспортні засоби, то це питання, зазначають народні депутати, докладно врегульовано постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок".

Члени Комітету звертають увагу на те, що питання загальних технічних умов державних номерних знаків транспортних засобів, у тому числі їх видів, передбачені у державному стандарті України (ДСТУ) 3560-97.

Враховуючи, що пропозиції законопроекту не відносяться до числа правовідносин, які відповідно до ст. 92 Конституції України встановлюються або визначаються виключно законами України, а переважна більшість порушених у законопроекті питань стосовно державних номерних знаків транспортних засобів докладно врегульовані підзаконними нормативними актами, члени Комітету не вбачають практичної потреби в дублюванні їх окремих положень у законі. З цієї точки зору таке доповнення до закону їм видається недостатньо обгрунтованим.

Члени Комітету зробили ще одне зауваження. Внаслідок відсутності будь-якого обгрунтування незрозуміло, яка практична потреба в існуванні так званих "спеціальних" номерних знаків, та з якою метою пропонується забезпечувати ними службові транспортні засоби Президента України та інших посадових осіб. Із цієї статті неясно, що собою являють спеціальні світлові сигнальні пристрої, які можуть бути їх види тощо. Адже, у чинному розділі 3 Правил дорожнього руху України йдеться про проблискові маячки та спеціальні звукові сигнали.

Неясно також, чому поза увагою суб'єктів законодавчої ініціативи залишились проблискові маячки оранжевого кольору, застосування яких передбачено п. 3. 6 Правил дорожнього руху. На думку членів Комітету, доцільність їх існування не може викликати сумніву.

Комітет також звернув увагу авторів на те, що на розгляді у Верховній Раді України знаходиться проект Кодексу України про дорожній рух, основу якого складають нормативно-правові акти з питань дорожнього руху, у тому числі і Закон України "Про дорожній рух".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также