Численность Вооруженных Сил Украины будет уменьшена до 285 тысяч человек

22.06.2004, 16:22

Сегодня, 22 июня, Верховная Рада Украины утвердила Закон Украины "О внесении изменений в Закон Украины "О численности Вооруженных Сил Украины на 2000-2005 годы". (укр.)

Раніше вищим законодавчим органом країни було прийнято Закони України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби, і членів їхніх сімей" а також "Про внесення змін до статті 3 закону України "Про Збройні Сили України". Таким чином, Верховною Радою України завершено створення законодавчої бази для здійснення корінних реформ в українській армії та забезпечення надійного соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей, які звільняються з військової служби у зв'язку із організаційно-штатними заходами.

Прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про чисельність Збройних Сил України на 2000-2005 роки" дозволяє врегулювати питання щодо поступового приведення чисельності Збройних Сил України до показників, які б гарантували забезпечення їх ефективної протидії новим викликам і загрозам національній безпеці у воєнній сфері та відповідали б економічним можливостям держави. Зокрема, у відповідності до Закону, до 30 грудня 2004 року загальну чисельність Збройних Сил України буде зменшено з 355 до 285 тисяч чоловік, з яких 210 тисяч будуть військові.

З прийняттям Закону керівництво Міністерства оборони України планує на 14 тисяч чоловік скоротити призов юнаків на строкову військову службу, на 3,5 тисячі чоловік - скоротити набір у вищі військові навчальні заклади курсантів, яких уже сьогодні не має можливості розмістити на офіцерських посадах у військах. Також 5 тисяч військовослужбовців Залізничних військ планується передати у Міністерство транспорту України.

Закон передбачає, що фінансування скорочення Збройних Сил здійснюватиметься за рахунок державного Бюджету. Для цих цілей також необхідно додатково виділити 220 млн. гривен. Зокрема, 132,6 млн. гривен - для виплат військовослужбовцям грошової допомоги при звільненні, а також 45,9 млн. гривень - для виплати грошової допомоги звільненим військовослужбовцям під час працевлаштування.

Передбачається, що в результаті втілення у життя Закону додатково буде вивільнено 440 мільйонів гривень. За словами Міністра оборони України Євгена Марчука, у бюджеті наступного року вони перерозподіляться: частина піде на розвиток озброєння і військової техніки, а решта - на підвищення соціальних платежів, в тому числі, на підвищення грошового утримання військовослужбовців.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также