Разработаны дополнения к закону "О платежных системах и денежных переводах в Украине"

22.06.2004, 11:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять во втором чтении проект закона "О внесении дополнений к Закону Украины "О платежных системах и денежных переводах в Украине". (укр.)

Внесений законопроект спрямований на посилення контролю за застосуванням спеціальних платіжних засобів. Основними заходами, які рекомендовано Європарламентом та міжнародними платіжними системами для протидії "картковим" шахрайствам є:

- адміністративні кроки та удосконалення банківського нагляду;

- вдосконалення законодавства;

- моніторинг;

- обмін інформацією;

- впровадження чіпових технологій та шифрування передачі даних.

Члени Комітету наголосили, що, спираючись на міжнародний досвід, саме ці напрямки для підвищення безпеки карткового ринку запропоновано в проекті. Вони дозволять підвищити рівень безпеки в процесі обслуговування клієнтів, а також будуть додатковим чинником, який утримуватиме злочинців від вчинення неправомірних дій з використанням платіжних карток.

Відповідно до проекту, емісія платіжних карток у межах України проводиться виключно банками, що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної системи та отримали її дозвіл на виконання цих операцій (крім одноемітентних внутрішньобанківських платіжних систем).

Порядок проведення емісії платіжних карток та здійснення з ними операцій, в тому числі обмеження щодо цих операцій, визначаються нормативно-правовими актами Національного банку України, прийнятими на виконання вимог законів України.

Національний банк України веде офіційний реєстр ідентифікаційних номерів банків - емітентів платіжних карток внутрішньодержавних платіжних систем.

Чинний закон доповнено нормою, згідно з якою "Торгівці , які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та які, відповідно до закону, повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій, зобов'язані забезпечити можливість здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням цих спеціальних платіжних засобів (як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем).. Умови переведення торгівців на обов`язкове приймання спеціальних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) винятки щодо виконання таких розрахунків окремими категоріями торгівців, визначається Кабінетом Міністрів України".

Пропонується норма, що видача готівки через банківські автомати в межах України здійснюється в національній валюті, а через банківські автомати уповноважених банків-емітентів - в валюті рахунку платіжної картки.

Торгівці, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг зобов'язані забезпечити починаючи з 1 січня 2006 року здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані ними товари (надані послуги) з використанням цих спеціальних платіжних засобів (як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем). Торгівці, які з 1 січня 2006 року не забезпечили можливість розрахунків із застосуванням спеціальних платіжних засобів не можуть здійснювати розрахункові операції в готівковій формі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также