Ситуация с хищением газового конденсата в Полтавской области ухудшается

23.06.2004, 14:30

За 5 месяцев нынешнего года правоохранительными органами в Полтавской области заведено 25 уголовных дел, из которых только 4 расследованы и направлены в суд, и только в 3 делах вынесен приговор. (укр.)

З початку року в регіоні виявлено 116 врізок в конденсатопроводи компанії, проте ефективних дій щодо протистояння злочинним угрупованням, які розкрадають державне майно, місцевими правоохоронцями вжито не було.

У травні 2004 року виявлено 27 врізок, але порушено лише 6 кримінальних справ. Поза увагою правоохоронців залишився 21 випадок розкрадання державного майна. Якщо за весь минулий рік було виявлено 20 відводів для довгострокового відбору конденсату загальною довжиною 12,5 км, то станом на 1 червня 2004 року вже виявлено 15 відводів загальною довжиною 6,7 км.

Незважаючи на велику кількість звернень працівників компанії щодо фактів крадіжок конденсату, кримінальні справи за злочинами порушаються вкрай рідко. Більш того, кримінальні справи по фактах правопорушень, скоєних злочинними угрупуваннями, закриваються.

ДК "Укргазвидобування" наголошує на необхідності реальної, а не показової боротьби із професійними злочинними угрупованнями, які щороку наносять державі збитків на десятки мільйонів гривень. Компанія вживає найжорсткіших заходів щодо власних працівників, яких було визнано винними у зловживанні службовим становищем та крадіжках. В той же час, викликають подив деякі заяви правоохоронних структур Полтавщини. Зокрема, мова йде про затримання заступника голови ГПУ "Полтавагазвидобування" Віктора Дудніка, про яке на днях повідомив в. о. начальника відділу УБОЗ УМВС в Полтавській області Олександр Єрмак.

Компанія підтримує боротьбу із злочинцями на всіх рівнях, проте не розуміє сенсу заяв правоохоронців щодо розкриття злочину річної давнини. Віктор Дуднік був арештований за підозрою у крадіжках газового конденсату на початку травня 2003 року, і тоді ж був звільнений зі своєї посади у компанії. Ведення судового слідства за цією кримінальною справою все ще триває.

"Укргазвидобування" неодноразово звертала увагу органів влади на проблему крадіжок газового конденсату. Внаслідок протиправних дій, до яких були причетні працівники правоохоронних органів, наприкінці квітня цього року на Куличихівському нафтогазоконденсатоному родовищі сталася пожежа, внаслідок якої Компанія отримала збитків понад 2 млн. грн. Нажаль, місцеві правоохоронці не зробили належних висновків з цього прикладу. Протягом травня-червня інтенсивність злочинних посягань на майно ДК "Укргазвидобування" суттєво збільшилася. Ігнорування місцевою владою та органами міліції проблем компанії може призвести до екологічних катастроф, жертвами яких з вини посадовців будуть пересічні громадяни України - мешканці Полтавської області.

Протягом 2003 року ДК "Укргазвидобування" передала правоохоронним органам 328 матеріалів по факту скоєних крадіжок газового конденсату. На підставі переданої інформації правоохоронними органами відкрито 38 адміністративних, 93 кримінальні справи та передано 46 повідомлень до місцевих органів влади. До суду передано 38 кримінальних справ, за якими засуджено 42 особи.

В 2003 році в Полтавський області за підозрою у скоєнні крадіжок газового конденсату затримано 50 осіб та 32 спеціалізовані транспортні засоби для перевезення газового конденсату. За фактом крадіжок правоохоронними органами порушено 34 кримінальні справи. Лише 6 з них було доведено до суду. Інформація про засуджених осіб невідома.

У 2003 році на об'єктах "Полтавагазвидобування" зареєстровано 212 злочинних посягань на майно та продукцію, зокрема 207 незаконних врізок до магістральних продуктопроводів, збитки від яких склали майже 1,5 млн. грн. З початку 2004 року Компанія зазнала 130 злочинних посягань на майно, збитки за якими вже перевищили 3 млн. грн.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також