Всемирный банк активизирует сотрудничество в ТЭК Украины

28.06.2004, 12:21

Всемирный банк удовлетворен сотрудничеством с Украиной в топливно-энергетическом комплексе и нацелен на активизацию финансирования проектов в энергетическом секторе. (укр.)

Про це зазначив 24 червня 2004 року на зустрічі з міністром палива та енергетики України - президентом НАЕК "Енергоатом" Сергієм Тулубом керівник Департаменту з енергетики та інфраструктури банку Пітер Томпсон. Зокрема, П. Томпсон відзначив успішність реалізації спільного проекту з "Укргідроенерго" та запевнив у готовності банку підтримати та продовжити другу фазу цього проекту.

Сторони обмінялися думками щодо реформ у паливно-енергетичному комплексі України, наявних досягнень та перспектив подальшого розвитку. Міністр зазначив, що Мінпаливенерго послідовно працює над створенням інвестиційно-привабливих умов у ПЕК.

На прохання представників Світовго банку С. Тулуб прокоментував актуальність рішення українського уряду щодо створення двох національних енергокомпаній - енергетичної та вугільної.

Представники Світового банку у свою чергу зазначили, що банк підтримує дії уряду зі стабілізації та розвитку паливно-енергетичного комплексу та готовий надати фінансову підтримку у рамках проекту за гнучкою схемою з метою адаптації української енергосистеми до можливості її роботи у паралельному режимі з європейською енергосистемою UCTE. Сторони обговорили умови для відкриття Світовим банком кредитної лінії у розмірі $250 млн. для підтримки приоритетних інвестиційних програм в енергетичному секторі України. Порушувались також проблемні питання, такі як неприйняття законопроектів, які мають особливе значення для сталого функціонування галузі. Зокрема, представники Світового банку цікавилися долею Закону України про реструктуризацію боргів підприємств паливно-енергетического комплексу. Як зазначив П. Томпсон, цей закон є дуже важливим законодавчим актом для надання системної позики.

Резумуючи зустріч, С. Тулуб наголосив, що приведення чиного законодавства України в енергетичному секторі до європейських стандартів, гармонізація ПЕК України з енергоринком Європейського Союзу - стратегічний напрям, над реалізацією якого наполегливо працює Мінпаливенерго.

У зустрічі з боку Світового банку взяли участь голова банку в Україні Душан Вуйович, головний спеціаліст відділу енергетики Деян Остойич, старший економіст Світового банку (США) Марк Девіс, консультант США Харвей Сальго, відповідальний за проекти з енергетики у Представництві Світового банку в Україні Юрій Мірошниченко.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також