В Минтопэнерго Украины обсуждали вопросы стабилизации рынка нефтепродуктов

23.06.2004, 10:30

21 июня под председательством министра топлива и энергетики Украины Сергея Тулуба, состоялось расширенное совещание в рамках экспертно-аналитической группы, созданной для отработки предложение и мер относительно обеспечения условий стабильного функционирования рынка нефти и нефтепродуктов. (укр.)

Групу очолює віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв.

На нараді за участю представників Мінекономіки, Мінфіну, Мінагрополітики, Антимонопольного комітету України, керівників НАК "Нафтогаз України", українських нафтових компаній заслухано інформацію щодо цінової ситуації на ринку нафти й нафтопродуктів та стану виконання Меморандуму між Кабінетом Міністрів України і керівниками українських нафтових компаній від 4 червня цього року щодо узгодження дій з метою стабілізації, розвитку та регулювання ринку нафтопродуктів в Україні.

Учасники наради підбили попередні підсумки виконання Меморандуму, обговорили цінову тенденцію на нафторинку, а також окреслили план спільних дій на найближче майбутнє. Наголошувалось на важливості узгодження дій, з метою запобігання повторенню кризової ситуації на такому соціально важливому ринку та з метою прогнозованості будь-яких змін на ньому.

За інформацією Мінпаливенерго, за даними на 18 червня цього року середні велико-оптові ціни в Україні становили: бензин А-76/80 - 2593 грн./тонна, бензин АІ-92 - 3269 грн./тонна, бензин АІ-95 - 3579 грн./тонна, дизпаливо - 2373 грн./тонна. Середні роздрібні ціни в Україні, станом на 18 червня цього року становили: бензин А-76/80 - 2,08 грн./л, бензин АІ-92 - 2,71 грн./л, бензин АІ-95 - 2,91 грн./л, дизпаливо - 2,16 грн./л.

Порівняно з початком червня 2004 року роздрібні ціни на нафтопродукти знизились на бензини А-76 та А-92 на 0,8% на бензин АІ-95 - на 13,5%, на дизпаливо - на 2,6%.

З 8 червня 2004 року роздрібні ціни на бензин АІ-95, в основному, встановились на рівні, визначеному Меморандумом між Кабінетом Міністрів України та керівниками українських нафтових компаній - 2,9 грн/тонну.

Крім того, як зазначалося у ході наради, на регіональному рівні місцевими органами влади постійно здійснюється моніторинг ситуації на ринку нафтопродуктів та вживаються заходи щодо підтримання його стабільного функціонування.

На нараді також порушено питання щодо необхідності створення в Україні резервного фонду нафтопродуктів та нафти - джерела стабілізації під час кризових явищ.

За результатами наради, відповідно до доручення прем'єр-міністра України В. Януковича, Мінпаливенерго разом із Мінекономіки створять робочу групу з питань моніторингу ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, яка має підготувати розрахунки та відпрацювати конкретні пропозиції щодо подальших дій. Групу очолюватиме перший заступник Міністра палива та енергетики України - голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також