Депутатам предлагают ратифицировать Соглашение о свободной торговле между Украиной и Молдавией

03.06.2004, 11:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту ратифицировать Соглашение о свободной торговле между Кабинетом Министров Украины и Правительством Республики Молдавия. (укр.)

Завданнями цієї Угоди є:

- сприяння лібералізації взаємної торгівлі і, таким чином, політичній та економічній стабільності в регіоні, гармонічному розвиткові та розширенню світової торгівлі відповідно до принципів СОТ;

- просування, через розширення взаємовигідного торговельного режиму, передбачуваного, транспарентного і довгострокового гармонічного розвитку економічних відносин між Сторонами, що сприяло б поліпшенню рівня життя і умов праці, зростанню виробництва і фінансової стабільності;

- забезпечення рівних умов для проведення добросовісної конкуренції в сфері торгівлі між Сторонами.

Також зазначена Угода закріплює намір Договірних Сторін взаємодіяти в створенні зони вільної торгівлі для забезпечення співпраці в проведенні торговельно-економічної політики в галузі промисловості, сільського господарства, а також розвитку добросовісної конкуренції. Відміни мит, податків та зборів, що мають еквівалентну дію та кількісних обмежень у взаємній торгівлі.

Використання режиму ліцензування імпорту, застосування антидемпінгових, спеціальних захисних та компенсаційних заходів у відповідності з нормами ГАТТ, а також Угод СОТ про їх застосування. Створення і розвитку ефективності системи взаємних розрахунків і платежів по торгових операціях тощо.

На засіданні Комітету наголошувалося, що жодне положення цієї Угоди не буде інтерпретовано і/або застосовано проти правил і принципів СОТ, і ні в якому разі не порушує прав і обов'язків Сторін, що випливають з їхнього статусу членів цієї організації. Ця Угода не буде перешкоджати Сторонам у створенні інших зон вільної торгівлі або їхньої участі в інших формах економічної інтеграції, або спеціальних угод для торгівлі на кордоні за умови, якщо вони негативно не позначаться на існуючому торговельному режимі між Сторонами. І зокрема, положень стосовно правил походження товарів, передбачених цією Угодою. Якщо має місце невідповідність або розбіжність у тлумаченні положень цієї Угоди і норм угод СОТ, пріоритетне значення мають норми угод СОТ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также