Парламент одобрил закон об обязательном страховании ответственности собственников транспортных средств

09.06.2004, 11:13

Верховная Рада Украины приняла в повторном втором чтении Закон "Об обязательном страховании гражданско-правовой ответственности собственников наземных транспортных средств". (укр.)

Досвід європейських країн щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів доводить, що введення цього виду страхування у якості обов'язкового вирішує проблеми щодо відшкодування збитків, спричинених ДТП.

За словами голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергія Буряка, важливим наслідком його прийняття має стати розвиток страхового ринку. За підрахунками експертів, введення цього виду страхування дасть змогу надати страховому сегменту ринку додатково 500 млн. грн., що сприятиме підвищенню рівня надання страхових послуг та економічному зростанню в країні.

Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту мінімізує випадки несплати шкоди потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Шкода, заподіяна потерпілій особі, буде відшкодована страховою компанією, в якій власник авто, винний у ДТП, застрахував свою відповідальність або МТСБУ, якщо винуватець невідомий чи не застрахований.

С. Буряк підкреслив, що побоювання власників транспортних засобів щодо великих додаткових витрат на страхування невиправдані, оскільки вартість страхового полісу не буде високою. Обов'язковим буде застосування понижуючих коефіцієнтів відповідно до об'єму двигуна та місця реєстрації транспортного засобу, наявності чи відсутності страхових випадків в минулому тощо. Крім того, потрібно відмітити значне підвищення рівня відповідальності страхових компаній у порівнянні з існуючим при невеликому зростанні вартості страхування для власників транспортних засобів.

Згідно вимог законодавчого документу передбачається також обов'язкове отримання громадянином страхового відшкодування в разі нещасного випадку внаслідок ДТП. Разом із тим, він носить структуроутворюючий характер. Оскільки страховий ринок нашої держави значно пожвавиться із запровадженням масового обов'язкового виду страхування, передбачається, що це призведе до зростання інтересу громадян до інших видів страхових гарантій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также