Подписаны соглашения о поставках туркменского газа в Украину до 2028 года

29.07.2004, 17:23

Подписаны долгосрочные соглашения о поставках и транзите туркменского газа в Украину. (укр.)

26 липня в Ялті, на зустрічі Президентів Росії і України з діловими колами двох країн, були досягнуті домовленості про формування єдиного перспективного балансу газу.

У розвиток цих домовленостей сьогодні в центральному офісі ВАТ "Газпром" був підписаний пакет документів, що визначає умови співпраці Росії і України в галузі поставок і транзиту природного газу до 2028 року.

Відповідно до підписаних документів, створена нова компанія "РосУкрЕнерго", яка буде здійснювати закупівлю туркменського газу для українського ринку, виступить оператором транзиту закупленого газу і інвестором в розвиток газотранспортної інфраструктури, необхідної для забезпечення транзиту.

Акціонерами (50% на 50%) нової компанії "РосУкрЕнерго", з реєстрацією в Швейцарії, стали 100% дочірні підприємства "Газпромбанка" і "Райффайзенбанка". Управляти компанією буде Координаційний комітет з представників вищого керівництва "Газпрому", "Нафтогазу України", "Газпромбанку" і "Райффайзенбанку". Для аудиту нової компанії будуть залучатися найбільші світові аудиторські компанії, а результати її діяльності будуть відкриті для зацікавлених сторін.

"РосУкрЕнерго" почне роботу з 1 січня 2005 року на основі договорів про закупівлю туркменського газу з НАК "Нафтогаз України" (2005-2006 рр.) і з ТОВ "Газекспорт" (2005 р. і далі із зростаючими об'ємами); на основі договору з ВАТ "Газпром" на транспортування газу по території Узбекистану, Казахстану і Росії; і на основі договору на продаж доставленого до кордону України газу НАК "Нафтогаз України". Загальні обсяги поставок будуть збільшуватися з 44 млрд. куб. м газу в 2005 р. до 60 млрд. куб. м в період з 2007 по 2028 рр.

Як зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко, "досягнуті домовленості забезпечать надійне, безперебійне постачання газу споживачам України в необхідному обсязі на довгострокову перспективу, а участь в проекті фінансово-кредитних організацій дозволить направити великі інвестиції в розширення газотранспортних потужностей на маршруті з Туркменистану в Україну".

Як заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, "підписані документи відкривають нову сторінку взаємовигідної співпраці в області поставок газу в Україну і створюють передумови для зростання експорту газу "Газпрому" в далеке зарубіжжя через територію України".
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины". зі ЗМІ ВАТ

Читайте також