Украина получила кредит в $125 млн. на модернизацию блоков на ХАЭС и РАЭС

30.07.2004, 12:18

Европейский банк реконструкции и развития и организация Euratom выделили Украине кредит в объеме $125 миллиона на модернизацию и повышение безопасности второго энергоблока Хмельницкой и четвертого Ривненской атомных электростанций. (укр.)

29 липня 2004 року Україна підписала Гарантійні та Кредитні угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським співтовариством з атомної енергії щодо модернізації та підвищення безпеки енергоблока N 2 Хмельницької та енергоблока N 4 Рівненської атомних електростанцій.

Згідно з цими угодами ЄБРР та Євроатом надають НАЕК "Енергоатом" кредитні кошти у розмірі $125 млн. під державні гарантії. З цього обсягу ЄБРР виділяє $42 млн. і "Євроатом" - $83 млн., які спрямовуватимуться на підвищення рівня безпеки після пуску двох нових енергоблоків. Термін дії кредиту - 14 років, з них 4 роки (до вересня 2008 року) вважатимуться пільговим періодом.

З боку України Гарантійні та Кредитні угоди підписав міністр палива та енергетики-президент НАЕК "Енергоатом" Сергій Тулуб. Від Євробанку під Гарантійною угодою підпис поставив директор Бізнес-Групи Енергетики Пітер Райнігер, а під Кредитною - директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв. З боку Євроатому обидві угоди - Гарантійна та Кредитна - підписані керівником з юридичних питань генерального директорату економічних та фінансових справ Бурхардом Шмідтом.

Сталося те, на що Україна чекала не один рік: країни "великої сімки" зробили реальний крок на шляху виконання положень Оттавського меморандуму про взаєморозуміння між урядами країн "великої сімки", Комісією Європейського співтовариства та Урядом України щодо закриття Чорнобильської АЕС.

І хоча Україна самотужки завершує реалізацію проекту добудови енергоблоків ХАЕС-2/РАЕС-4, позитивні рішення Ради директорів ЄБРР 6 липня 2004 року та Ради директорів Європейської Комісії 20 липня 2004 року є знаковими. Фактично це є підтвердженням високого технічного рівня проекту та відповідності українських енергоблоків міжнародним стандартам ядерної безпеки.

Під час церемонії підписання міжнародних документів Сергій Тулуб подякував партнерам за підтримку та спільну роботу, результатом якої стало рішення про виділення кредитних коштів.

Зокрема, міністр зазначив, що завершення переговорного процесу та підписання угод з міжнародними фінансовими організаціями відкривають перспективи для подальшого співробітництва. "Участь ЄБРР та Євроатому у проекті модернізації нових блоків після їх пуску є надзвичайно бажаною як з економічної та політичної точки зору, так і з позиції глобальної ядерної безпеки", - наголосив Сергій Тулуб. - Надання кредиту дозволить у короткий термін виконати модернізацію блоків Х2/Р4 та довести їх безпеку до європейських стандартів. "Енергоатом" також матиме можливість спрямувати додаткові кошти на підвищення безпеки інших ядерних блоків".

Міністр висловив переконання у тому, що завдяки спільним зусиллям проект підвищення безпеки ХАЕС-2 та РАЕС-4 буде реалізовано у запланований термін.

За словами Сергія Тулуба, питання ядерної безпеки є одним з пріоритетних в експлуатації атомних енергоблоків і, пам'ятаючи Чорнобильську трагедію, Україна зробить все, аби її ядерні реактори були найбільш безпечними на європейському континенті.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також