"Нафтогаз Украины" полностью рассчитался с "Газпромом"

12.08.2004, 10:55

НАК "Нафтогаз Украины" 11 августа полностью погасил задолженность перед ОАО "Газпром" за поставленный в 1997-2000 годах природный газ на сумму $1,62 млрд. (основной долг - $1,43 млрд., проценты - $190 млн.). (укр.)

Розрахунки проведені у відповідності до укладених 10 та 11 серпня угод між компанією, ВАТ "Газпром" та Зовнішекономбанком РФ.

Відповідно до укладених угод, ВАТ "Газпром" здійснив часткову авансову оплату послуг НАК "Нафтогаз України" з транспортування природного газу протягом 2005-2009 років на суму $1,25 млрд.

НАК "Нафтогаз України" перерахував отриману попередню оплату до Зовнішекономбанку в рахунок погашення боргу перед ВАТ "Газпром", право вимоги за яким напередодні перейшло Зовнішекономбанку за угодами з російською компанією. Таким чином, борг України за спожитий природний газ ВАТ "Газпром" повністю погашено.

Авансовий платіж ВАТ "Газпром" НАК "Нафтогаз України" погасить шляхом зменшення товарної оплати послуг з транзиту російського природного газу з 26 до 21 млрд. м3 на рік протягом 2005-2009 рр. Зменшення обсягів російського газу буде компенсовано нарощуванням імпорту природного газу з Туркменістану відповідно до угод між НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газекспорт" та RosUkrEnergo AG, укладених у Москві 29 липня ц.р.

"Повне погашення боргів перед іноземними партнерами доводить якісні зміни, що відбулися в Компанії за останні два роки, - зазначив голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко. - Надійна фінансова основа є запорукою розвитку будь-якої серйозної компанії у сучасному світі".

Поставки природного газу ВАТ "Газпром" споживачам України здійснювалися протягом 1997-2000 рр. Станом на 1 червня 2000 року зафіксовано суму заборгованості української сторони в розмірі $1,43 млрд.

4 жовтня 2001 року укладено міжурядову угоду "Про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу територією України". Угода, зокрема, передбачала реструктуризацію заборгованості НАК "Нафтогаз України" шляхом випуску 10-річних корпоративних облігацій з погашенням протягом 2003-2013 рр.

Відповідно до угоди "Нафтогаз України" весною 2003-го року випустив і розмістив на депозитному рахунку Bank of New York з метою подальшої передачі ВАТ "Газпром" корпоративні облігації на суму $1,43 млрд. Проте облігації не були прийняті ВАТ "Газпром" у зв'язку з виникненням у російської компанії значних податкових зобов'язань перед російським бюджетом. Виплати за облігаціями не проводилися.

"Нафтогаз України" і "Газпром" більше року вели переговори щодо механізму передачі облігацій. 21 липня Правління НАК "Нафтогаз України" затвердило механізм погашення заборгованості компанії перед ВАТ "Газпром". 6 лютого НАК "Нафтогаз України" повністю погасив заборгованість 1999-2001 рр. за природний газ перед Туркменістаном на суму близько $260 млн.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також