Госкомиссия оценивает готовность блока N4 Ривненской АЭС

04.08.2004, 17:24

С 2 по 5 августа на Ривненской АЭС работает комиссия Государственного комитета ядерного регулирования Украины по вопросам оценки готовности энергоблока N4 к физическому пуску. (укр.)

Згідно з процедурою ДКЯРУ, видача ліцензії на введення в експлуатацію енергоблока і , відповідно, окремого дозволу на фізичний пуск здійснюється на підставі висновків інспекційного обстеження енергоблока. Саме таке обстеження триває зараз на РАЕС. Комісія ДКЯРУ на чолі з заступником директора Департаменту державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Сергієм Божко працює за такими напрямками:

Готовність персоналу;

Наявність проектної, пуско-налагоджувальної і експлуатаційної документації, необхідної для проведення фізичного пуску;

Готовність будівельної частини;

Готовність технологічних систем та обладнання;

Готовність систем електротехнічного устаткування;

Готовність засобів АСУ ТП;

Готовність системи протипожежної безпеки АЕС ;.

Аварійне планування та аварійна готовність.

Готовність фізичного захисту енергоблока.

Зазначене обстеження здійснюється шляхом аналізу звітної документації і за даними фактичної оцінки фізичного стану обладнання та систем. Підсумки роботи комісії будуть відображені у акті.

Робота комісії триває і своїми думками поділився її голова - Сергій Божко. Він підкреслив, що планові перевірки всіх українських АЕС з боку ДКЯРУ здійснюються регулярно і всі вітчизняні атомні енергоблоки, включаючи пускові, мають достатній рівень безпеки і відповідають європейським стандартам. Це підтверджують і експерти ЕДФ (Франція), постійне представництво якого діє на РАЕС. Стан рівненського четвертого енергоблока оцінюється в цілому позитивно, хоча роботи продовжуються. Виконується комплексна програма заходів, направлених на підвищення безпеки нового енергоблока, опрацьовується звіт з аналізу безпеки. В той же час, є певні затримки у постачанні обладнання, заміні АСУ ТП. Дані питання вирішуються у робочому порядку. Постійно контролює вирішення важливих для безпеки питань Державна інспекція ядерної безпеки на РАЕС.

Після детального аналізу роботи комісії колегією Держатомрегулювання буде вирішено питання щодо надання ліцензії на введення в експлуатацію енергоблока N4 РАЕС.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також