За восемь месяцев года налоговые поступления в госбюджет выросли на 22,1%

21.09.2004, 10:53

Президент Украины Леонид Кучма провел встречу с председателем Государственной налоговой администрации Украины Федором Ярошенко. (укр.)

Під час зустрічі голова Державної податкової адміністрації України поінформував Президента України про поточний стан виконання доходної частини Державного бюджету України. Було підкреслено, що за 8 місяців цього року податкові надходження до державного бюджету зросли на 22,1% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Особливо інтенсивно доходна частина наповнилася в червні-серпні (у червні-серпні - на 44%, у липні майже на 52%). Федір Ярошенко також окреслив плани Державної податкової адміністрації з надходжень у вересні-грудні 2004 року, зазначивши, що планується їх стовідсоткове виконання.

Під час розмови було обговорено також питання макроекономічного розвитку України. Відзначалося стійке зростання ВВП, який за 8 місяців поточного року збільшився на 13.6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (зростання середньомісячної заробітної плати склало 27,3%).

Обговорювалося також питання невідповідності темпів промислового зростання в окремих галузях з надходженнями до Державного бюджету від них. Відзначалося, що за поточний рік, зокрема, у харчовій промисловості, у галузі металургії та обробки металу сплата до бюджету випереджає приріст промислового виробництва, що не можна сказати про легку промисловість, виробництво деревини, машинобудування, ремонт та монтаж машин і устаткування, де темпи мобілізації до бюджету значно поступаються темпам промислового зростання.

У ході зустрічі йшлося також про заходи з підвищення ефективності адміністрування ПДВ. Голова ДПА повідомив Главу держави про покращення ситуації із відшкодуванням ПДВ, а саме ліквідації простроченого бюджетного відшкодування з ПДВ та вирішення проблеми щодо кардинального зменшення фальсифікації заявлених вимог до відшкодування. Сума невідшкодованого ПДВ зменшилася більш ніж у 4 рази з 1 липня по 17 вересня поточного року. І на сьогодні вона складає 1,67 млрд. грн. (1 липня вона становила 8 млрд. грн.) А прострочене бюджетне відшкодування майже повністю ліквідовано (1.07.2004 воно складало 3,4 млрд. грн., а станом на 17.09 - 145 млн. грн.).

Главу Держави було також поінформовано про виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо підвищення ефективності справляння податку на додану вартість". Федір Ярошенко повідомив Президента України про напрацювання науково-експертними робочими групами напрямків роботи щодо удосконалення механізмів адміністрування ПДВ, зокрема розроблено майже 20 проектів нормативних актів у цій сфері.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також