Состоялась встреча министров финансов Украины и Израиля

28.09.2004, 12:01

Первый вице-премьер-министр, министр финансов Украины Николай Азаров провел рабочую встречу с делегацией Государства Израиль во главе с министром финансов Беньямином Нетаньяху. (укр.)

Під час зустрічі міністри обговорили питання економічного співробітництва між Україною та Ізраїлем, відносини з Європейським Союзом, а також - залучення інвестицій в економіку обох країн.

У своєму вітальному слові Микола Азаров позитивно оцінив двосторонні відносини України та Ізраїлю, хоча й наголосив, що потенціал держав реалізовано не повністю: "Ми можемо плідно співпрацювати у секторі машинобудування. Наприклад, українські авіабудівні та суднобудівні заводи вже сьогодні готові отримувати замовлення від Ізраїлю".

Серед інших потенційно привабливих для співпраці галузей економіки міністри назвали сільське господарство і промисловість. Микола Азаров висловив сподівання на співпрацю у галузях науки і техніки, адже нині Ізраїль посідає перше місце у світі за кількістю наукових співробітників на тисячу чоловік населення, а науково-технічний потенціал України також неабиякий у світовому рейтингу.

Окрім того, Микола Азаров повідомив, що "Укрексімбанк" готовий укласти угоду з Ізраїльською корпорацією із страхування зовнішньоекономічних ризиків щодо страхування іноземних, зокрема, ізраїльських, інвестицій.

Учасники переговорів також висловили сподівання, що ратифікація підписаної торік Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між нашими країнами суттєво сприятиме зростанню торговельно-економічних відносин.

Микола Азаров і Беньямін Нетаньяху домовились активізувати роботу міжурядової економічної комісії та організувати два етапи бізнес-консультацій на високому рівні: спочатку в Ізраїлі, потім в Україні.

Станом на 01.07.2004 Ізраїль інвестував в економіку України $39,75 млн., або 0,5% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку України. У I півріччі 2004 року приріст ізраїльських інвестицій становив $357,48 тис. Кількість підприємств із ізраїльським капіталом у порівнянні з 1997 роком зросла на 32,2% і на 01.07.2004 таких підприємств в Україні зареєстровано 152.

Динаміка розвитку зовнішньої торгівлі між Україною та Ізраїлем останніми роками характеризувалась постійним зростанням товарообігу. Так, за результатами 2003 року товарообіг між Україною та Ізраїлем утримував тенденцію до зростання і дорівнював $245,9 млн. Експорт за 2003 рік становив $187,8 млн. (зростання - на 20,9%), імпорт - $58,2 млн. (зростання -- на 14,8%). Позитивне сальдо для України у товарообігу з Ізраїлем має тенденцію до постійного збільшення.

Зростання товарообігу відбулося передусім за рахунок збільшення експорту таких товарних позицій як металопродукція, вироби хімічної і харчової промисловості, машин і механізмів, вироби із деревини.

На 01.08.2004 товарообіг між Україною та Державою Ізраїль становив $133,2 млн., що на 4% більше порівняно з аналогічним періодом торік. У структурі експорту 53% припадає на поставки металопродукції, 11% - сільськогосподарська продукція, решта - продукція хімічної промисловості та мінеральні продукти. У структурі імпорту 37% припадає на машини і устаткування.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також

Читайте также