Украина и Туркменистан договорились о расчетах за поставки туркменского газа

29.10.2005, 12:49

Украина и Туркменистан подписали протокол "О проведении расчетов за поставки в Украину туркменского природного газа". (укр.)

26-27 жовтня відбувся офіційний візит української урядової делегації на чолі з прем'єр-міністром України Юрієм Єхануровим у Республіку Туркменістан (м. Ашгабад). У ході візиту відбулася зустріч прем'єр-міністра України Юрія Еханурова і Президента Туркменістану Сапармурата Ніязова, під час якого сторони обговорили торговельно-економічну співпрацю двох держав, а також поставки туркменського природного газу до України. Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров від імені Президента України Віктора Ющенко привітав туркменського президента з 14 -ю річницею Незалежності Туркменістану.

Під час візиту 27 жовтня міністр палива та енергетики України Іван Плачков і міністр нафтогазової промисловості і мінеральних ресурсів Туркменістану Гуйчназар Тачназаров підписали протокол переговорів української і туркменської делегації "Про проведення розрахунків за поставки до України туркменського природного газу".

У документі туркменська сторона підтвердила свої наміри поставок туркменського газу до України на 2006 рік. "Питання забезпечення балансу споживання газу Україною на 2006 рік остаточно узгоджене з туркменською стороною", - зазначив Іван Плачков.

У Протоколі зафіксовано стовідсотковий рівень розрахунків українською стороною за поставки туркменського газу у валюті, починаючи з липня 2005 року, а також часткова його попередня оплата. З туркменської сторони узгоджено обсяги товарної продукції, які поставлені до Туркменістану в рахунок погашення боргу, що утворився у 2004-2005 рр. Крім того, визначені обсяги і номенклатура товарної продукції, яка буде поставлена до кінця поточного року. Документом встановлюються терміни поставок і узгоджений перелік продукції, яка надійде до Туркменістану до кінця I кв. 2006 року. "У зв'язку з тим, що деякі товари, які поставляються Україною до Туркменістану, дуже складні у виготовленні, ми домовилися з нашими туркменськими партнерами про продовження термінів їх поставки до 2006 року. Сума поставок даних товарів оцінюється у $50 млн.", - повідомив міністр палива та енергетики України Іван Плачков.

Протоколом визначені терміни введення в експлуатацію - до 20-30 грудня 2005 року - газокомпресорної станції "Дерялік". Відповідний графік завершення робіт по даному об'єкту з туркменською стороною підписав директор ВАТ "Сумське НВО ім. Фрунзе". Крім того, терміни введення в експлуатацію першої черги газокомпресорної станції "Готурдепе" визначені на червень 2006 року, другої черги - вересень 2006 року. До кінця 2006 року вставлено терміни завершення робіт з будівництва мосту через Амудар'ю. Для своєчасності здачі в експлуатацію даних об'єктів згідно з підписаним протоколом прем'єр-міністр України Юрій Єхануров дав відповідні доручення.

Українська делегація на зустрічі з Президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим підтвердила свою зацікавленість у подальшій участі українських компаній в будівництві нових об'єктів у Туркменістані.

У ході дводенного візиту українська делегація взяла участь в урочистому параді, присвяченому 14-й річниці Незалежності Туркменістану. Також відбулася церемонія покладання прем'єр-міністром України Юрієм Єхануровим квітів до Монумента Незалежності Туркменістану і до пам'ятника Т. Г. Шевченку. Під час участі української делегації в урочистому концерті, присвяченому 14-й річниці Незалежності Туркменістану, глядачі змогли ознайомитися з творчістю дитячого ансамблю гагаузів - народності, яка проживає на півдні Одеської області.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також