Уровень расчетов предприятиями ТКЭ за газ вырос до 88%

31.10.2005, 13:17

По состоянию на 28 октября уровень расчетов предприятиями ТКЭ за потребленный природный газ вырос с 84% в 2004 году до 88% в 2005 году. (укр.)

ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" уклала угоди на постачання природного газу 728 підприємствам комунальної теплоенергетики, котельням промислових підприємств, що забезпечують теплом населення, бюджетні установи й організації. Ці підприємства ТКЕ повністю розрахувалися з Компанією за спожитий у 2005 році природний газ.

Активно договірну кампанію провели підприємства ТКЕ Волинської, Донецької, Житомирської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернівецької областей.

Підприємствам ТКЕ, що не змогли розрахуватися за спожите у 2005 році паливо, відповідно до рішення НАК "Нафтогаз України", рекомендовано укладати договори на постачання природного газу з ДП "Газ-тепло". У такому разі це дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України" контролюватиме фінансові потоки підприємств-боржників.

Станом на 28 жовтня п. р. загальна заборгованість підприємств ТКЕ за спожитий і не оплачений у 2005 році природний газ складає 136,4 млн. (за аналогічний період 2004 р. - 185 млн. гривень). Серед найбільших боржників - підприємства ТКЕ Вінницької, Дніпропетровської (в т. ч. м. Кривий Ріг), Донецької, Закарпатської, Рівненської, Харківської, Херсонської, Сумської областей.

За постачання неякісного тепла, що не відповідає параметрам державних стандартів, положеннями Закону України "Про теплопостачання" передбачено значні штрафні санкції. Розуміючи, що дотримання теплоенергетиками вимог Закону можливе лише при сталому й у необхідних обсягах постачанні природного газу, ДК "Газ України" звертає увагу усіх споживачів на необхідності вчасних та стовідсоткових розрахунків за природний газ.

Водночас ДК "Газ України" наголошує, що має достатні ресурси природного газу для сталого забезпечення усіх категорій споживачів протягом опалювального сезону 2005-2006 років.

Згідно з встановленим Кабінетом Міністрів України порядком забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом, постачання цього енергоносія усім категоріям споживачів здійснюється лише за умови його 100-відсоткової оплати.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також