Готов к рассмотрению проект закона о правой помощи

18.02.2005, 11:51

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендует парламенту принять за основу проект закона о правой помощи. (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатам Миколою Катеринчуком.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні основи надання правової допомоги малозабезпеченим особам.

Загалом підтримуючи пропозицію законодавчого врегулювання порядку надання правової допомоги саме громадянам з мінімальними доходами, Комітет звертає увагу на існування Закону України "Про соціальні послуги", яким правова допомога, як юридичні послуги (надання консультацій з питань чинного законодавства, здійснення захисту прав та інтересів осіб, оформлення правових документів, адвокатська допомога, захист прав та інтересів особи тощо), визначені одним з видів соціальних послуг.

На думку членів Комітету, в законопроекті потребує уточнення розмір прожиткового мінімуму, оскільки таких є декілька - окремо для кожної демографічної групи населення. Крім того, при визначенні форм правової допомоги, поза увагою залишилися особи, середньомісячний сукупний дохід яких становить від 90% до 100% прожиткового мінімуму; відсутній порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу або відповідні посилки на нормативні акти, які визначають такий порядок; не врегульовані питання відповідальності за порушення законодавства про правову допомогу особами, які мають право на таку допомогу, тобто недобросовісними користувачами.

Комітет, розглянувши норми законопроекту, які стосуються створення Фонду гарантованої правової допомоги, наголосив на чинній забороні створення позабюджетних фондів органами державної влади та бюджетними установами.

Комітет вважає, що у першому читанні даний законопроект може бути взятий за основу з урахуванням висловлених пропозицій до другого читання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також