Разработаны изменения к Кодексу Украины об административных правонарушениях

21.02.2005, 11:04

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту принять во втором чтении проект закона о внесении изменений в Кодекс Украины об административных правонарушениях (относительно ответственности за мелкое хищение имущества). (укр.)

Проектом пропонується врегулювати порядок притягнення осіб до адміністративної відповідальності за дрібне розкрадання майна, визначитись зі складом такого адміністративного правопорушення та відмежувати його від кримінального злочину, привести окремі норми Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність з прийнятими змінами до законів, що реформують судову систему.

Зокрема, пропонується: визначити дрібним розкрадання майна у розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян; скасувати стягнення у вигляді арешту за порушення порядку організації і проведення масових акцій і за неповагу до суду; скасувати норму, що передбачає відповідальність за дрібну спекуляцію; передбачити обов'язкове залучення заарештованих при відбуванні адміністративного арешту до безоплатних суспільно-корисних робіт тощо.

Під час підготовки законопроекту до другого читання суб'єкти законодавчої ініціативи внесли до нього 9 пропозицій, які Комітет всі врахував у тексті порівняльної таблиці.

Комітет зазначив, що, у разі прийняття законопроекту, це дасть можливість звільнити багатьох громадян від кримінальної відповідальності за вчинення незначних правопорушень та значно зменшить навантаження на слідчі органи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також