Президент Украины выступил в немецком парламенте

10.03.2005, 12:38

Президент Украины Виктор Ющенко, находясь с рабочим визитом в Берлине, выступил в сессионном зале немецкого парламента. (укр.)

Промову Президента України слухали також Федеральний Канцлер Німеччини Герхард Шредер та міністр закордонних справ Йошка Фішер.

Президент України від імені українського народ подякував депутатам Бундестагу за підтримку Помаранчевої революції. "Жест солідарності депутатів парламенту, які вдягнули помаранчеву символіку, - це підтримка у найскладніші часи, допомога, яку в ті хвилини так потребував український народ", - сказав Віктор Ющенко. "Ми відчули, що німці розуміють - в Україні пишеться нова сторінка європейської історії". За словами Президента, в історії Європи є нерозривний ряд символів свободи, таких як "Берлінська стіна, Вацлавська площа у Празі, трояндова революція у Тбілісі та найновіший серед них - помаранчевий Майдан Незалежності у Києві".

На думку Віктора Ющенка, переможці помаранчевої революції довели, що вони європейці і "хочуть спілкуватися з європейцями їхньою мовою". Президент звернувся з проханням до депутатів Бундестагу підтримати "українських журналістів, бізнесменів, студентів та митців" і лібералізувати візовий режим для цих категорій громадян України. Глава держави повідомив, що вже має аналогічне звернення до Європейської комісії і що відповідні переговори розпочнуться за кілька тижнів. Віктор Ющенко висловив переконання, що "парламентський зал підтримає прагнення українців, адже тут представлені досвід і мудрість німецького народу".

Більшу частину своєї доповіді Президент присвятив євроінтеграційним прагненням України. Віктор Ющенко зауважив, що свій перший двосторонній широкоформатний візит у ролі Глави держави він здійснює до Німеччини. "Це свідчить про те, що я вважаю Німеччину країною, яка завжди була і залишається двигуном євроінтеграції". "Я хочу, щоб симпатії німців до нової України перетворилися на стабільний стратегічний інтерес і підтримку наших євроінтеграційних прагнень", - сказав Президент. Він висловив переконання, що за два останні місяці українсько-німецький діалог на найвищому рівні був особливо успішним. Український лідер заявив, що радо вітатиме Герхарда Шредера в Україні восени 2005 року як співголову чергових українсько-німецьких консультацій.

Також у сесійному залі пролунала заява українського Президента про те, що "першочерговим завданням на шляху до Європейського Союзу є виконання плану дій Україна-ЄС". Віктор Ющенко підкреслив, що через рік Україна буде готова провести спільний аналіз виконання цього плану, і висловив сподівання, що до 2007 року завершаться переговори з укладення Угоди про асоційоване членство, яке відкриє шлях до повноправного членства України в ЄС.

Віктор Ющенко торкнувся справи Гонгадзе. Він пообіцяв, що як глава держави докладе всіх зусиль, аби до суду були притягнуті не лише виконавці, але й організатори та замовники вбивства журналіста.

Говорячи про українсько-німецькі відносини, Віктор Ющенко заявив, що бачить "реальні можливості для того, аби Німеччина стала лідером у списку інвесторів в Україну, попри те, що сьогодні вона займає четверте місце". На думку Президента, "сьогодні настав час для масштабних континентальних проектів, зокрема в енергетичній галузі".

Аналізуючи питання зовнішньої політики, глава держави наголосив на тому, що Росія залишається вічним стратегічним партнером України. Віктор Ющенко підкреслив, що інтеграція України до ЄС та НАТО не спрямована проти інтересів інших країн.

Перед виступом німецька сторона влаштувала Президентові України оглядову екскурсію по будівлі Бундестагу.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також