В Киеве прошло заседание Украина-Тройка ЕС

31.03.2005, 11:16

30 марта в Киеве состоялось заседание Украина-Тройка ЕС на уровне министров иностранных дел. (укр.)

До складу української делегації, яку очолив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, увійшли перший заступник міністра Антон Бутейко, представник України при Європейському Союзі Роман Шпек.

Трійку ЄС представляли віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Великого Герцогства Люксембург Жан Ассельборн, комісар ЄК з питань зовнішніх зносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ та з питань Співдружності Великої Британії Деніс МакШейн та директор з питань зовнішньої політики Ради Міністрів ЄС Роберт Купер.

Під час переговорів в МЗС України міністр закордонних справ України поінформував делегацію ЄС пріоритетні напрями зовнішньої політики нашої держави, визначені Президентом України В. Ющенком, та програму уряду "Назустріч людям". Було відзначено, що головним завданням діяльності України на міжнародній арені є забезпечення необхідних для умов успішного виконання внутрішніх перетворень, спрямованих на підвищення добробуту українського народу, належний захист інтересів громадян України за кордоном, а також реалізація стратегічної мети України - європейської інтеграції.

Представники ЄС дали високу оцінку продемонстрованій новим українським керівництвом готовності здійснити нагальні внутрішні перетворення, які, серед іншого, дозволять забезпечити умови для тіснішого співробітництва між Україною та Європейським Союзом.

Міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ та з питань Співдружності Великої Британії Деніс МакШейн поінформував про нинішній стан внутрішнього інституційного розвитку в ЄС, зокрема, про хід і перспективи ратифікації країнами-членами Конституційного Договору ЄС.

При обговоренні актуальних питань двостороннього співробітництва в галузі європейської інтеграції сторони погодилися, що основна увага у 2005 році зосереджуватиметься на імплементації конкретних заходів спільного Плану дій Україна-ЄС, схваленого 21 лютого 2005 року, спільний перелік пріоритетів по виконанню якого сторони домовилися узгодити найближчим часом Було наголошено, що головною метою Плану дій Україна-ЄС є сприяння успішній імплементації Україною її внутрішніх реформ, наближенню до спільних європейських цінностей та подальшому зміцненню стратегічного партнерства між Україною і Європейським Союзом.

Міністр закордонних справ України наголосив, що серед очікуваних найближчим часом позитивних кроків з боку ЄС наша країна розраховує на визнання ринкового статусу її економіки та висловив побажання, щоб позитивне рішення з цього питання було прийняте до чергового засідання Ради з питань співробітництва Україна - ЄС, яке відбудеться 13 червня 2005 року у Люксембурзі.

Обговорюючи тему лібералізації візового режиму Комісар Б. Ферреро-Вальднер повідомила, що в ЄК розроблено проект мандату на ведення з Україною переговорів із цього питання. Очікується, що опрацювання мандату в країнах-членах буде завершено у травні-червні ц.р. після чого Україна і ЄС розпочнуть відповідні переговори. Водночас сторони домовилися розпочати експертні консультації з візових питань, перший раунд яких планується провести 28 квітня ц. р.

Міністр Б. Тарасюк повідомив, що Україна, у якості жесту доброї волі, планує тимчасово скасувати вимоги на візи для громадян країн-членів ЄС на період з травня по вересень ц.р. Керівник української делегації нагадав, що з 1997 року наша держава в односторонньому порядку скасувала візовий режим для власників дипломатичних паспортів країн ЄС. Ми очікуємо від ЄСівської сторони спрощення процедур для поїздок в країни ЄС громадян України, в першу чергу студентам, журналістам, бізнесменам та дипломатам Б. Тарасюк зазначив також, що для відносин ЄС з Україною корисним може бути досвід асиметричних візових угод, укладених останніми роками між Україною та Польщею, Угорщиною і Литвою.

Окремо було обговорено питання співробітництва в рамках Європейської політики безпеки і оборони (ЄПБО). Директор з питань зовнішніх зносин Ради Міністрів ЄС Роберт Купер високо оцінив досягнутий рівень взаємодії з Україною в галузі ЄПБО, відзначивши, зокрема, ефективну участь України в поліцейських місіях України у Боснії та Герцеговині, а також у Македонії.

Сторони погодилися, що подальшому розвитку співробітництва у цьому напрямі сприяло б укладення двох рамкових угод: про визначення загальної схеми участі України в операціях ЄС з врегулювання криз та щодо процедури безпеки при обміні інформацією з обмеженим доступом.

Керівник зовнішньополітичного відомства України наголосив на заінтересованості України в укладенні Угоди про використання Євросоюзом стратегічного авіаційно-транспортного потенціалу України та на готовності української сторони до переговорів з цього питання. Було відзначено, що вирішення вказаного питання передбачено, зокрема, спільним Планом дій Україна-ЄС.

В рамках засідання Україна-Трійка ЄС сторони обговорили ряд інших актуальних питань міжнародного життя, в тому числі стан відносин між Україною та Російською Федерацією, а також хід переговорів між ЄС та РФ з питань формування "чотирьох спільних просторів".

Відбувся обмін думками щодо питань придністровського врегулювання, розвитку ситуації в Киргизії, ряд інших регіональних та міжнародних проблем.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також