В Вашингтоне прошли украинско-американские переговоры

14.03.2005, 11:14

11 марта в Вашингтоне состоялись переговоры украинской и американской делегаций во главе с министром иностранных дел Украины Борисом Тарасюком и государственным секретарем США Кондализой Райс. (укр.)

Державний секретар США привітала Б. Тарасюка з призначенням на посаду глави українського зовнішньополітичного відомства та побажала йому успіхів у виконанні важливої місії.

Міністр закордонних справ України поінформував співрозмовницю про перебіг зустрічей в Конгресі та Адміністрації США, зокрема, акцентувавши увагу на основній складовій свого перебування у Вашингтоні - підготовці першого візиту до Сполучених Штатів Америки Президента України В. Ющенка. При цьому, Б. Тарасюк наголосив, що візит українського Президента має ознаменувати початок якісно нового етапу у двосторонніх відносинах і продемонструвати відновлення стратегічного партнерства між двома країнами, передусім, наповнення їх реальним змістом.

У контексті процесу набуття Україною членства в СОТ делегації також обговорили питання щодо підписання двостороннього Протоколу про доступ до ринків, товарів і послуг.

На думку американської сторони, вступ України до СОТ є надзвичайно важливим чинником у справі подальшого розвитку України, тому це питання має бути вирішене якомога скоріше. Водночас, було наголошено на важливості прийняття Україною необхідних законодавчих актів у сфері боротьби з порушенням прав інтелектуальної власності.

Окрема увага в ході переговорів була надана питанням, пов'язаним з євроатлантичними прагненнями України.

Б. Тарасюк проінформував про позицію України щодо виведення українського миротворчого контингенту з Іраку, яка з розумінням була сприйнята американською стороною. К. Райс висловила вдячність за внесок українського військового контингенту в Іраку у стабілізацію ситуації в цій країні.

У ході зустрічі розглядались також питання активізації культурного та гуманітарного співробітництва та пожвавлення українсько-американського діалогу на рівні міжлюдських контактів. У цьому контексті було досягнуто домовленості щодо проведення двосторонніх консультацій з консульських питань на рівні експертів.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також