Украина открыта для иностранных инвесторов

19.03.2005, 12:50

Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко встретилась с руководителями дипломатических представительств, аккредитованных в Украине. (укр.)

Відкриваючи зустріч прем'єр-міністр подякувала іноземним країнам та їх урядам за підтримку принципів демократії та чесних виборів під час Помаранчевої революції в Україні.

У своєму виступі перед дипломатами Юлія Тимошенко зосередила увагу на пріоритетах роботи нового уряду, основних напрямках зовнішньої та інвестиційної політики України.

Як наголосила прем'єр-міністр, уряд пропонує принципово новий підхід у формуванні державного бюджету, що дозволить суттєво посилити соціальну складову головного фінансового документа країни. На сьогодні склалася кризова ситуація з бюджетом - його реальний дефіцит, з урахуванням прихованої частини, складає 32,8 млрд. гривень. За словами Юлії Тимошенко, дефіцит бюджету планується скоротити, передусім, завдяки скасуванню пільг, наданих окремим підприємствам або галузям, і створенню єдиної, рівної для усіх, системи оподаткування. Окрім того, значні доходи до бюджету має дати реалізація програми "Контрабанда-стоп", а також підвищення ефективності роботи монополій, державних та казенних підприємств.

Завдяки залученню додаткових бюджетних надходжень Уряд має намір значно посилити соціальну частину бюджету. Зокрема, збільшити розмір мінімальної пенсії на 17%, а середньої - майже на 23,5%, що дозволить поступово ліквідувати зрівнялівку у пенсійному забезпеченні та відновити соціальну справедливість. Уряд також пропонує збільшити на 26,5% розмір мінімальної заробітної плати, при цьому середня зарплата у бюджетній сфері зросте на 57%, в цілому в економічному секторі - на 40-42%.

Уряд також планує суттєве збільшення інших соціальних виплат. Зокрема, в 11,8 рази (з 764 до 8,5 тисяч гривень) зросте розмір допомоги при народженні дитини. Не залишилися поза увагою уряду й інші, на сьогодні найменш соціально захищені, верстви населення. Так, допомога одиноким матерям на дітей зросте у 5,6 рази, дітям-інвалідам у 3,3-4,5 рази, дітям-сиротам - у 4,4-5,6 рази, на 75% зростуть стипендії студентам-сиротам, які навчаються у вищих навчальних закладах.

Прем'єр-міністр повідомила, що 21 березня проект змін до бюджету надійде до парламенту і вже 24 березня його буде ухвалено Верховною Радою. На її переконання, парламент підтримає запропоновані Урядом зміни до бюджету, оскільки вони спрямовані не на реалізацію якихось абстрактних проектів чи програм, а безпосередньо на покращення життя українців.

Україна відкрита для іноземних інвесторів і уряд створить усі умови для їх плідної роботи на вітчизняному ринку, - заявила керівник уряду. Найбільш інвестиційно привабливими секторами української економіки прем'єр-міністр вважає сільське господарство, зокрема переробну промисловість, житлове будівництво, легку промисловість. На її думку, Україна також має унікальний транзитний потенціал. Юлія Тимошенко закликала іноземних інвесторів активно залучатися до розбудови енергетичних та транспортних коридорів, що проходять територією України, зокрема реалізації проекту "Одеса-Броди". Такі масштабні проекти Україна може здійснювати лише за участі іноземного досвіду, капіталів та ринків.

Ми чекаємо не лише стратегічних інвесторів, але й потужних фінансових компаній, - підкреслила вона. Як повідомила прем'єр-міністр, протягом найближчих місяців в Україні буде складено та презентовано реєстр найбільш інвестиційно привабливих проектів.

У зовнішньополітичній сфері курс на ізоляцію зміниться політикою всебічної співпраці. Приоритетними для України залишаються її євроінтеграційні прагнення. Водночас, за словами Юлії Тимошенко, це в жодній мірі не суперечить поглибленню відносин України з іншими стратегічними партнерами і, в першу чергу, з Росією. Україна розпочинає якісно новий період відносин з міжнародними партнерами - наголосила прем'єр-міністр.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також