В Минске прошло заседание Совета министров иностранных дел стран СНГ

19.03.2005, 12:50

18 марта министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк принял участие в очередном заседании Совета министров иностранных дел СНГ, которое проходило в Минске. (укр.)

Учасники засідання обговорили проблематику реформування органів СНД, а також структури її Виконкому. З цього питання було схвалено проміжне рішення, яке передбачає продовження експертами держав-учасниць СНД роботи на зазначеному напрямі, зокрема, щодо створення Консультативної наради з питань безпеки, розробки проекту угоди про гуманітарну співпрацю в рамках СНД.

Рада міністрів закордонних справ розглянула низку питань щодо співпраці держав-учасниць СНД у сфері боротьби з тероризмом, нелегальною міграцією та наркоагресією.

У форматі зацікавлених сторін було схвалено низку рішень щодо військової та гуманітарної співпраці. З огляду на принципову позицію України стосовно багатосторонньої взаємодії держав-учасниць СНД у зазначених сферах, українська делегація утрималася від підписання відповідних рішень.

За підсумками засідання українська сторона підписала 7 із 19 документів, що виносилися на обговорення. До трьох з підписаних документів делегація України зробила застереження, а також приєдналася до консолідованої окремої думки делегацій Азербайджану, Грузії та Молдови щодо необхідності розгляду в рамках СНД проблеми сепаратизму.

Крім того, на наполягання української сторони, з огляду на принципову позицію нашої держави щодо невизнання міжнародної правосуб'єктності Співдружності, було знято з обговорення проект рішення про розвиток співпраці Виконавчого комітету СНД з Постійним міжнародним секретаріатом ОЧЕС, Міжнародним центром розвитку міграційної політики, Програмою ООН щодо населених пунктів.

У своєму виступі міністр закордонних справ України Б. Тарасюк зазначив, що сьогодні СНД справді стикається з серйозними проблемами еволюційного характеру, й цю тезу поділяє багато хто з держав-учасниць. Ключем до розвитку та життєздатності Співдружності є запитаність цього об'єднання всіма державами-учасницями та з урахуванням національних інтересів кожної з держав-учасниць СНД. В цьому контексті питання подолання сепаратизму має бути винесено на порядок денний СНД поряд з іншими загрозами сучасності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також