Итоги визита министра иностранных дел Румынии в Украину

26.03.2005, 13:04

22 марта в Украине с официальным визитом находился министр иностранных дел Румынии Михай Резван Унгуряну. (укр.)

Головною метою візиту було обговорення стану та перспектив розвитку всього спектру українсько-румунських відносин на двосторонньому рівні та в рамках діяльності міжнародних та регіональних організацій, співпраця України та Румунії у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, обмін думками щодо шляхів вирішення існуючих проблемних питань українсько-румунських відносин та налагодження робочих контактів з вищим політичним керівництвом нашої держави.

В результаті переговорів української та румунської делегацій на чолі з міністрами закордонних справ двох країн були обговорені найбільш актуальні питання двосторонніх відносин. Зокрема, сторони домовились ближчим часом провести двосторонні переговори на експертному рівні для обговорення питання розмежування морського кордону між Україною та Румунією, а також про проведення окремої зустрічі українських та румунських експертів для обговорення питань, пов'язаних з відновленням Україною глибоководного суднового ходу "р.Дунай - Чорне море". Румунська сторона запропонувала розпочати переговори із цього приводу в м. Тульча (Румунія), а також погодилася на пропозицію української сторони провести відповідну конференцію в Одесі.

Українська та румунська сторони домовились започаткувати двосторонній діалог, спрямований на обмін досвідом на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції двох країн

В ході переговорів міністри закордонних справ України та Румунії обговорили також питання лібералізації візового режиму між двома країнами, погодились з необхідністю поновити роботу двосторонньої комісії з питань національних меншин та розпочати роботу над проектом "Трипілля-Кукутень", погодились провести консультації щодо співробітництва між дипломатичними академіями, домовились рекомендувати авіакомпаніям України та Румунії встановити пряме авіасполучення між Києвом та Бухарестом.

В ході зустрічі міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка та міністра закордонних справ Румунії Міхая Резвана Унгуряну значна увага була надана обговоренню питання майбутнього візиту Президента України Віктора Ющенка в Румунію.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також