Госдепартамент по вопросам выполнения наказаний в 2004 году не выполнил бюджетные программы

30.03.2005, 16:43

Государственному департаменту Украины по вопросам выполнения наказаний в прошлом году не удалось сформировать и выполнить соответствующие бюджетные программы, которые бы обеспечивали эффективную реализацию целей и заданий государственной политики в этой сфере. (укр.)

Такий висновок Колегії Рахункової палати, зроблений за результатами перевірки використання коштів Державного бюджету України, виділених Державному департаменту України з питань виконання покарань у 2004 році на забезпечення його діяльності та реформування кримінально-виконавчої системи.

Перевіркою виявлено, що запроваджена система використання бюджетних та матеріально-технічних ресурсів у департаменті була неекономною, затратною і непрозорою. Внаслідок недотримання основних принципів програмно-цільового планування і виконання бюджетних видатків, керівництвом Департаменту не забезпечено контроль за законним та ефективним використанням фінансових і матеріальних ресурсів, зв'язок між метою виділених бюджетних асигнувань та результатами їх використання.

Кошти в сумі 164,1 млн. грн. (у тому числі 150,8 млн. грн. бюджетних) було витрачено не на розвиток та вдосконалення системи, а, переважно, на підтримку її життєдіяльності.

Істотно не поліпшені умови тримання засуджених. За наявних потужностей установ виконання покарань на 158605 місць, в них утримувались 191241 засуджений, тобто, дефіцит місць тримання засуджених до наявних потужностей складав 20,5%.

Незважаючи на дефіцит місць у слідчих ізоляторах у 5018 од., із передбачених введенням в дію протягом 2004 року 1250 місць, не створено жодного.

Із передбачених для проведення капітальних ремонтів 1364 будівель, інженерних мереж та споруд, об'єктів бюджетної сфери, відремонтовано тільки 330 або 24,2%.

Не вирішено питання забезпеченості медичним обладнанням.

Незадовільно вирішувалась проблема забезпечення житлом працівників департаменту. При незабезпеченості житлом 2892 сімей осіб рядового та начальницького складу кримінально-виконавчої системи тільки у довгобудах законсервовано понад 1000 квартир.

Напрями фінансування діяльності департаменту, визначені паспортами бюджетних програм, не передбачали заходів з розвитку та реформування кримінально-виконавчої системи і не узгоджувалися з завданнями державних програм, затверджених Президентом і урядом України саме з цією метою. В результаті, з державного бюджету фінансувалися неефективні заходи, що не дозволило повністю вирішити жодної задекларованої мети.

Відсутність єдиної державної цільової програми реформування кримінально-виконавчої системи з урахуванням міжнародного досвіду та світових стандартів, вимог Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України "Про державні цільові програми", з визначенням очікуваних результатів та критеріїв ефективності, стримує розв'язання найважливіших проблем у цій галузі.

Існуюча система формування, розміщення і виконання закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, запроваджена в Департаменті, не відповідає вимогам законодавства, неефективна і не забезпечує прозорості у цій сфері та досягнення оптимального і контрольованого використання бюджетних коштів.

У результаті відсутності в роботі Державного департаменту України з питань виконання покарань дієвого внутрішнього контролю та невиконання пропозицій попередньої перевірки Рахункової палати, допущено бюджетних правопорушень та неефективного використання бюджетних коштів на суму 136 млн. гривень.

Про встановлені порушення вимог чинного законодавства Колегія Рахункової палати поінформувала Президента України, Верховну Раду України та уряд, внісши відповідні пропозиції. Висновок направлено до Державного департаменту України з питань виконання покарань для відповідного реагування і вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також

Читайте также