Правительство предлагает мероприятия по стабилизации цен на продовольственном рынке

31.03.2005, 11:23

30 марта под председательством премьер-министра Украины Юлии Тимошенко состоялось заседание правительства, на котором был рассмотрен ряд наиболее актуальных вопросов социально-экономического развития страны. (укр.)

Урядовці ухвалили цілий пакет рішень, спрямованих на стабілізацію цін на продовольчому ринку, у першу чергу, на недопущення зростання цін на м'ясну та рибну продукцію. Як зазначила Юлія Тимошенко, уряд стурбований зростанням цін на продовольчі товари і вважає це наслідком непродуманої політики попереднього Кабміну та передвиборчої кампанії. Кабмін уважно відслідковує цінову ситуацію й докладе максимальних зусиль для того, щоб стабілізувати ціни й не допустити зростання інфляції за 2005 рік більш як на 9%.

У зв'язку з цим, уряд пропонує Верховній Раді створити на базі Державного резервного фонду спеціальні резерви м'яса й риби з подальшими державними інтервенціями на український ринок для стабілізації цін на цю продукцію. Кабінет Міністрів підготував відповідний законопроект "Про використання окремих видів сільськогосподарської продукції та продовольства для проведення інтервенційних операцій" і проситиме Президента Віктора Ющенка направити його до парламенту для першочергового розгляду й прийняття за прискореною процедурою.

Для наповнення вітчизняного ринку м'ясною та рибною продукцією Кабінет Міністрів також пропонує зменшити ставки ввізного мита на ці групи товарів - відповідні зміни до Митного тарифу України ухвалено на сьогоднішньому урядовому засіданні.

Якщо Верховна Рада розгляне запропоновані Урядом законопроекти вже наступного вівторка, то протягом тижня Кабмін затвердить порядок закупівель м'яса й риби в резервний фонд, а також подальшу інтервенцію цієї продукції на внутрішній ринок. Таким чином, зі слів прем'єра, Уряд зможе протягом місяця розпочати процес стабілізації цін на споживчому ринку.

Уряд також пропонує Верховній Раді скасувати раніше ухвалений закон про особливості приватизації найбільшої вітчизняної телекомунікаційної компанії "Укртелеком". На думку урядовців, цей закон не відповідає інтересам України й не сприяє тому, щоб "Укртелеком" був проданий за максимальною ціною. Зокрема, згідно з діючим законом "Укртелекому" заборонено здійснювати низку операцій на внутрішньому ринку, які б могли збільшити його прибутковість.

Зі слів Юлії Тимошенко, Кабмін має намір розробити новий проект закону про особливості приватизації "Укртелекому", що буде передбачати спочатку збільшення прибутковості цієї компанії як державного підприємства, і тільки після цього приватизацію за максимально можливою ціною.

Уряд України також доповнив своє попереднє рішення про тимчасове припинення реекспорту нафти процедурою одержання дозволу на реекспорт.

Зокрема, така процедура передбачає одержання письмової згоди на реекспорт від країни-виробника цієї продукції. Дозвіл на реекспорт надаватиметься у разі ввезення нафти поза межами граничних обсягів, визначених міжнародними договорами України, та за умови сплати належних платежів та зборів. На думку керівника Уряду, після прийняття такого рішення зловживання з реекспортом в Україні стають неможливими.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также