В Днепропетровске состоялся круглый стол по проблемам евроинтеграции

16.04.2005, 18:18

Роль и место Украины в обновленной Европе рассмотрели в Днепропетровске участники круглого стола, организованного Институтом евроатлантического сотрудничества, представительством Фонда Аденауэра в Украине и Днепропетровской облгосадминистрацией. (укр.)

Як зазначив головуючий, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, сьогодні ми є свідками поглиблення і розширення взаємовідносин України як з європейським співтовариством, так і з іншими країнами світу. Останні візити за кордон і зустрічі в Україні Президентом Віктором Ющенком різних делегацій наглядно свідчать про те, що Україна активно інтегрується в Європу і в світ. Актуальній проблемі зовнішньої політики Української держави і присвячена була публічна дискусія за "круглим столом", яку вже 31 раз проводить Інститут євроатлантичного співробітництва в регіонах протягом трьох років. Учасники дискусії розглянули стан розвитку відносин України і Євросоюзу та НАТО, перспективи вступу нашої держави до Альянсу та ЄС, а також вплив європейського та євроатлантичних інтеграційних процесів на соціально-економічну ситуацію на Придніпров'ї.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Єхануров, для якого це перший офіційний захід після представлення його на посту губернатора Президентом України Віктором Ющенко, зазначив, що Україна в оновленій Європі неможлива без оновлення її регіонів. Поштовх для інтеграційних дій дає держава, відзначив Юрій Єхануров. Але головні перетворення відбуваються саме на регіональному рівні. Він нагадав правила Європейського Союзу, де до центральних ланок влади дається лише те, що не може бути вирішено на регіональному рівні. Юрій Єхануров зазначив також, що з часом регіони України будуть отримувати все більше повноважень. Дніпропетровщина в цьому плані є цікавою як для європейської інтеграції, так і для вступу в НАТО. Адже на її території розташовані великі ракетно-будувальний та паливо-енергетичний комплекси.

У представницьких заходах в рамках "круглого столу" взяли участь Посол Республіки Польща в Україні Марек Зюлковські, радник-посланник Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Йоганнес Регенбрехт, заступник начальника Управління євроатлантичного співробітництва Генштабу Збройних Сил України, експерти Інституту євроатлантичного співробітництва, аналітики, представники засобів масової інформації.
Инф. с сайта Кабинета Министров Украины.

Читайте також