Начат качественно новый этап в отношениях Украины и НАТО

22.04.2005, 11:02

21 апреля в Вильнюсе состоялось заседание Комиссии Украина-НАТО на уровне министров иностранных дел. (укр.)

Делегацію України на цьому заході очолив глава українського зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк.

Цей захід став відправною точкою для започаткування якісно нового етапу у відносинах України з НАТО - Інтенсифікованого діалогу щодо прагнень України стосовно членства та відповідних реформ.

Україна була запрошена Альянсом розпочати Інтенсифікований діалог у відповідь на прагнення держави щодо вступу в НАТО, а також готовність пройти всі необхідні для цього підготовчі програми, про що заявив Президент України Віктор Ющенко під час Брюссельського саміту Україна-НАТО 22 лютого ц. р.

Інтенсифікований діалог є першим етапом офіційної підготовки країн-кандидатів до членства в НАТО. Через нього проходять держави, які прагнуть стати членами Альянсу.

Про готовність сторін до серйозної практичної співпраці у контексті євроатлантичної інтеграції України свідчить і схвалення документа щодо заходів з поглиблення співробітництва, який був оприлюднений після засідання. Він включає зміцнення демократичних інституцій, активізацію політичного діалогу, співробітництво у реформуванні сектору оборони та безпеки, посилення та спрямування зусиль у сфері публічної дипломатії, розширення допомоги у вирішенні проблем, пов'язаних із соціально-економічними наслідками воєнної реформи.

У рамках засідання відбулась також церемонія підписання та обмін листами між міністром закордонних справ України Б. Тарасюком та генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером щодо підтримки Україною антитерористичної операції НАТО в Середземномор'ї "Активні зусилля". Така підтримка стане внеском нашої держави у міжнародну боротьбу проти тероризму і важливим елементом практичної співпраці з Альянсом.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також