Украину пригласили в Австралийскую группу

23.04.2005, 12:29

21 апреля в Сиднее (Австралия) на двадцатом ежегодном Пленарном заседании стран-участниц Австралийской группы (АГ) Украина была официально приглашена к участию в этом авторитетном международном форуме. (укр.)

АГ є неформальною організацією технологічно розвинених країн світу (разом з Україною - 39 держав), утвореною для проведення консультацій та узгодження спільних заходів у сфері державного ліцензування експорту "чутливих" товарів. Завданням АГ є сприяння зміцненню глобальної безпеки, поглибленню співробітництва між державами-учасницями з питань підтримки та розвитку національних систем експортного контролю.

Пленум АГ відзначив, що Україна, як держава з потужною хімічною промисловістю, зробить важливий внесок для посилення ефективності цього багатостороннього режиму контролю за міжнародними передачами товарів і технологій, які можуть бути використані у виробництві хімічної та біологічної зброї.

Членство в АГ підвищує авторитет України як держави, що активно підтримує міжнародні зусилля у сфері нерозповсюдження зброї масового знищення та боротьби з тероризмом, і сприятиме вирішенню проблем розвитку національної хімічної та біологічної промисловості, налагодженню взаємовигідної міжнародної кооперації та експорту виробів, технологій та послуг у цій галузі. Участь в діяльності АГ також є свідченням визнання ефективності національної системи експортного контролю.

Таким чином, наша держава завершила процес приєднання до всіх існуючих міжнародних режимів експортного контролю та нерозповсюдження.

Важливо зазначити, що всі країни Європейського Союзу та НАТО є членами АГ. Серед країн СНД Україна стала першою державою, що набула членства у цьому Режимі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також