Украина и Молдова углубляют сотрудничество

13.05.2005, 11:24

Украина и Молдова расширяют партнерские отношения. Совместной договоренности относительно этого достигли премьер-министры двух стран Юлия Тимошенко и Василе Тарлев во время встречи в Киеве. (укр.)

Першочерговим завданням, за словами керівників урядів, є ратифікація угоди про вільну торгівлю між державами. Окрім того, Україна зацікавлена в якнайшвидшому підписанні двостороннього протоколу про доступ до ринку товарів та послуг в межах вступ до СОТ.

В основі двостороннього економічного співробітництва також співпраця в енергетичній сфері, де, насамперед, мають вирішити питання налагодження прямих поставок електроенергії між країнами та юридичного оформлення взаємовідносин у сфері збереження спільних мереж електропостачання.

Не менш важливим в українсько-молдовських стосунках сьогодні є питання врегулювання спільного митного контролю за переміщенням товарів через кордон. Згідно попередніх домовленостей на українсько-молдовському кордоні з 1 липня 2005 року мають запрацювати 5 пунктів пропуску. Щодо Придністровської дільниці кордону, як зазначили глави урядів, питання ускладнює політична ситуація в регіоні. Можливим варіантом вирішення якого може стати спільно вироблена нова процедура контролю за експортно-імпортними операціями. Молдовська сторона також запропонувала Україні відмінити обов'язкову процедуру декларування сільськогосподарської продукції вагою до 50 кг. Відповідь України, за словами Ю. Тимошенко, буде позитивною, якщо уряду вдасться переконати парламент у тому, що такі обсяги імпорту суттєво не вплинуть на ситуацію на внутрішньому ринку України.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также