В Баку состоялась встреча министров иностранных дел Украины и Азербайджана

19.05.2005, 10:59

В Рамках официального визита министра иностранных дел Украины Бориса Тарасюка в Баку в Министерстве иностранных дел Азербайджанской Республики состоялись переговоры делегаций внешнеполитических ведомств двух стран. (укр.)

Борис Тарасюк та його азербайджанський колега Ельмар Мамед'яров відзначили близькість поглядів щодо ключових питань міжнародної політики та регіонального співробітництва, зокрема щодо перспектив розвитку ГУАМ, ОБСЄ, Ради Європи та реформування РБ ООН.

В ході переговорів сторони обмінялись думками з широкого кола питань двосторонньої взаємодії і підтвердили обопільну зацікавленість в активізації взаємовигідного співробітництва в усіх сферах.

Співрозмовники констатували позитивну динаміку розвитку політичного діалогу двома країнами як на найвищому рівні, так і на рівні зовнішньополітичних відомств. Зокрема, було відзначено результативність першого раунду міжміністерських консультацій з питань двостороннього співробітництва, який відбувся в середині квітня ц. р. у Баку.

Серед актуальних питань українсько-азербайджанської взаємодії особлива увага була надана її торговельно-економічній складовій. Була підкреслена позитивна тенденція до зростання взаємного товарообігу, який лише за січень-лютий 2005 року (у порівнянні з січнем-лютим 2004 року) збільшився на 75%. У цьому зв'язку було висловлено переконання, що додаткового імпульсу розвитку співробітництва у цій сфері нададуть наступне сьоме засідання Спільної міжурядової українсько-азербайджанської комісії та проведення найближчим часом українсько-азербайджанського бізнес-форуму.

Азербайджанська сторона відзначила перспективність розвитку співробітництва в авіаційній сфері, позитивним прикладом якого є реалізація проекту поставки до Азербайджану українських літаків АН-140-100.

Глави зовнішньополітичних відомств також наголосили на наявності невикористаного потенціалу в нафтовій сфері. При цьому українська сторона висловила зацікавленість в участі українських підприємств у видобутку нафти, розробці нафтових родовищ за українськими технологіями, залученні українських спеціалістів для модернізації нафтової галузі Азербайджану.

У ході зустрічі було порушено питання щодо необхідності доопрацювання низки документів, які нині знаходяться на порядку денному українсько-азербайджанських взаємин, зокрема, у консульсько-правовій сфері.

Міністр закордонних справ України підкреслив необхідність активізації переговорного процесу щодо врегулювання питання реадмісії, а також продовження роботи над проектом Угоди про спрощення порядку зміни громадянства громадянами Азербайджанської Республіки, які постійно проживають в Україні, та громадянами України, які постійно проживають в Азербайджані. У цьому зв'язку Б. Тарасюк запропонував розглянути можливість проведення найближчим часом українсько-азербайджанських консультацій з консульсько-правових питань.

Під час переговорів відбувся також обмін думками щодо можливих напрямів співробітництва у гуманітарній сфері. Сторони висловили обопільне переконання, що зміцненню дружніх зв'язків між двома народами сприятиме проведення Днів культури Азербайджанської Республіки в Україні (2006 рік) та Днів культури України в Азербайджані (2007 рік).

Глави зовнішньополітичних відомств обговорили питання розвитку прямих зв'язків між вищими навчальними закладами двох країн. Азербайджанська сторона висловила зацікавленість у допомозі України в підготовці спеціалістів на базі Дипломатичної академії при МЗС України та Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Наприкінці зустрічі глава зовнішньополітичного відомства України запропонував розглянути можливість участі азербайджанських туристичних підприємств та організацій у 12 Міжнародному туристичному салоні "Україна - 2005", який відбудеться в Києві у жовтні ц. р.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также