Верховная Рада Украины ратифицировала Оттавскую Конвенцию

20.05.2005, 11:14

18 мая Верховная Рада Украины ратифицировала Конвенцию о запрещении использования, накопления запасов, производства и передачи противопехотных мин и их уничтожении (Оттавскую Конвенцию). (укр.)

Відповідно до конвенції, держави-учасники зобов'язуються ніколи не застосовувати протипіхотні міни, не розробляти, не виробляти, не накопичувати, не зберігати і нікому не передавати прямо або опосередковано протипіхотні міни, а також не допомагати і не спонукати любим чином будь-кого до проведення діяльності, що заборонена конвенцією.

Кожна держава-учасник зобов'язується знищити або забезпечити знищення усіх запасів протипіхотних мін, які їй належать, або якими вона володіє, або які знаходяться під її юрисдикцією або контролем у найбільш стислий термін, але не пізніше ніж через чотири роки після вступу у дію конвенції для цієї держави-учасника.

Згідно з конвенцією, держави-учасники домовились консультуватися і співробітничати між собою з питань, що стосуються реалізації положень конвенції, а також об'єднати зусилля, діючи у дусі співробітництва з метою надання допомоги державам учасницям у дотриманні взятих зобов'язань у рамках конвенції.

Конвенція була прийнята 18 вересня 1997 року. Україна підписала конвенцію у лютому 1999 року у Нью-Йорку. Згідно з Конституцією України та Законом про міжнародні договори України конвенція підлягає ратифікації Верховною Радою.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также