МИД Украины комментирует заявление Госдумы РФ о нарушении демократических норм в Украине

21.05.2005, 13:40

В Украине вызывает обеспокоенность рост активности тех политических сил в Российской Федерации, которые не желают адекватно воспринимать масштабную демократизацию нашей общественной жизни. (укр.)

Одним із проявів таких настроїв стала заява Державної Думи Російської Федерації від 20 травня 2005 року. Її можна розцінити не інакше, як чергову спробу російського парламенту применшити масштаби демократичних перетворень в Україні, утвердження і поширення верховенства права, поваги до прав і свобод людини як вищих цінностей суспільного розвитку.

Ще зовсім недавно за масовими фальсифікаціями народного волевиявлення минулим політичним режимом деякі російські депутати не лише спокійно спостерігали. Вони відверто стали на сторону тих в Україні, хто застосовував антидемократичну практику як норму суспільного життя, а сьогодні називає себе "опозицією". Зроблена Держдумою РФ заява є по своїй суті перекручуванням фактів та демонстрацією підтримки саме таких політичних сил.

Як відомо, перемога демократії в Україні була наслідком загальнонародного ненасильницького протесту проти масових порушень колишнім керівництвом держави фундаментальних прав і свобод людини. Успіхи нової України на шляху демократії належним чином оцінені світовим співтовариством, у т.ч. й з боку Ради Європи, до якої нині намагаються апелювати російські законодавці. Досить дивними виглядають їх наміри знайти підтримку своїм своєрідним уявленням про демократію саме в тих європейських інституціях, з боку яких неодноразово лунало занепокоєння станом демократії у самій Росії.

Українська сторона кваліфікує такі дії російських законодавців як недружній акт і висловлює сподівання на те, що їх буде припинено. В іншому випадку прогрес у двосторонніх взаєминах, очевидно, став би проблематичним.

Наша мета - розбудова українсько-російських відносин на засадах добросусідства, демократії та поваги до сучасних норм міждержавних відносин. Саме такий підхід, на нашу думку, відповідає інтересам і сподіванням українського і російського народів.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также