ЕБРР принял новую стратегию деятельности в Украине

23.05.2005, 15:31

Европейский банк реконструкции и развития принял новую стратегию деятельности в Украине, которая была представлена на ежегодном собрании банка в Белграде. (укр.)

Європейський банк реконструкції та розвитку підтримає зусилля нового уряду України щодо вирішення складних проблем шляхом надання фінансування з метою зміцнення банківської системи країни, вдосконалення інфраструктури та загального поліпшення клімату для зарубіжних та внутрішніх інвесторів, відповідно до нової стратегії діяльності в Україні, яка була представлена сьогодні під час щорічних зборів банку в Белграді.

Пройшовши успішно складні політичні випробування, Україна зараз здійснює важливі кроки у напрямку інтеграції у європейську та світову економіку. ЄБРР, найбільший інвестор в країні, який вже інвестував 1,7 млрд. євро у 67 проектів, може грати важливу роль у підтримці України в цьому процесі, шляхом наступних заходів:

Підприємницький клімат та конкурентне середовище: Банк підтримуватиме приватний сектор шляхом заохочення закордонних прямих інвесторів та розділення з ними ризиків, збільшення інвестицій у місцеві проекти в галузях виробництва, послуг, нерухомості та агропромислового комплексу. Банк також збільшить свою участь в акціонерному капіталі та надаватиме кредити на більш довгі періоди, а також сприятиме синдикації позик. Банк намагатиметься поліпшити чесність та корпоративне управління у місцевих проектах в приватному секторі, та підтримувати екологічні та енергетичні проекти, пов'язані з підвищенням енергоефективності. Банк також розгляне можливості для розвитку фінансових інструментів в місцевій валюті на основі підходів, які використовуються в інших країнах регіону.

Фінансовий сектор: ЄБРР буде активно підтримувати консолідацію в банківському секторі шляхом надання фінансування акціонерного капіталу, зокрема, в контексті злиття місцевих банків або входу на ринок іноземних стратегічних інвесторів. Особлива увага буде приділятись наданню кредитних ліній для мікрофінансування та фінансування малих та середніх підприємств, іпотечного кредитування, лізингу, фінансування проектів підвищення енергоефективності та фінансування з використанням складських документів. Банк також планує почати роботу з страховими компаніями та іншими небанківськими фінансовими установами.

Інфраструктура: Банк підтримуватиме реконструкцію та модернізацію українських доріг, залізниць, портів та аеропортів, а також енергетичного та нафтогазового сектору, які є надзвичайно важливими для однієї з найбільш швидко зростаючих економік регіону. Це буде здійснюватись шляхом проектів, що реалізуються з використанням державних гарантій, та проектів без державних гарантій у випадках, коли це доцільно. Банк співпрацюватиме з Європейським інвестиційним банком в рамках певних проектів з метою досягнення оптимальної ефективності та підтримки виконання Україною Плану дій ЄС. Одночасно ЄБРР буде докладати зусиль до розширення своєї підтримки надзвичайно необхідних проектів муніципальної інфраструктури в містах України.

ЄБРР, власниками якого є 60 країн та дві міждержавні організації, має на меті сприяти переходу від централізованого планування до ринкової економіки в Центральній та Східній Європі та Співдружності незалежних держав.
По материалам пресс-релиза представительства ЕБРР в Украине.

Читайте також

Читайте также