Счетная палата Украины проверила использование средств при ремонте дороги Киев-Одесса

16.06.2005, 11:03

Счетная палата Украины провела аудит использования государственных средств на реконструкцию дороги Киев-Одесса. (укр.)

Аудитори Рахункової палати виявили, що реконструкція автомобільної дороги Київ-Одеса на ділянці від Жашкова до Червонознам'янки проводилася з численними фінансовими порушеннями. Внаслідок цього вартість реконструкції майже удвічі перевищила прогнозну і склала понад 3561 млн. грн.

Варто почати з того, що Мінтранс для прийняття Верховною Радою України необхідного йому Закону України "Про реконструкцію та експлуатацію на платній основі автомобільної дороги Київ-Одеса" надав народним депутатам завідомо неправдиві розрахунки. Згідно з ними вартість спорудження сучасної швидкісної автомагістралі не повинна була перевищити 1,9 млрд. грн. залучених кредитних коштів. А будівництво альтернативної дороги, що є умовою одержання плати за проїзд швидкісним автобаном, передбачалося лише у 285 млн. грн. Такі умови для дорожнього будівництва є достатньо привабливим, тож не дивно, що цей Закон було розглянуто і прийнято у рекордно короткий термін - протягом тижня.

Проте, як тільки вказаний Закон було прийнято, він був фактично перетворений на привід для створення різноманітних схем розбазарювання державних коштів та колективної безвідповідальності. Урядом було застосовано механізм фінансування реконструкції автомобільної дороги Київ-Одеса, який суперечив визначеному чинним законодавством порядку фінансування робіт з реконструкції автомобільних доріг державного значення шляхом державних капітальних вкладень. Тобто, Кабміном було створено правовий хаос, який сприяв порушенням.

Так, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням доручив Укрзалізниці профінансувати роботи з реконструкції за рахунок випущених нею раніше облігацій. Таким чином здійснювалося необгрунтоване відволікання обігових коштів Укрзалізниці для фінансування реконструкції шляхом випуску облігацій та надання фінансової допомоги, що унеможливлювало використання вказаних коштів за прямим призначенням - для розвитку мережі шляхів залізничного сполучення та оновлення рухомого складу.

В подальшому ці кошти Укравтодором були повернуті Укрзалізниці вже за рахунок іноземного кредиту, отриманого від ДойчеБанку під гарантії Уряду.

При цьому, всупереч Бюджетному кодексу України до Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік" внесено зміни, які позичальником кредиту визначали не Уряд, а Укравтодор.

На цьому порушення норм чинного законодавства не закінчились.

Отримані під гарантії Уряду зовнішні кредити на реконструкцію необгрунтовано були зараховані до державного бюджету не як доходи держави, а як власні надходження бюджетної установи - Укравтодору. Це відсторонювало Міністерство фінансів та Державне казначейство від контролю за використанням вказаних коштів і визнавало прийняті зобов'язання лише умовним боргом України.

Як результат, при фінансуванні робіт з реконструкції автомобільної дороги Київ-Одеса протягом 2003-2004 років Укравтодор і Укрзалізниця, за відсутності контролю з боку Мінфіну та Держказначейства, в порушення законодавства та ігноруючи принципи бюджетної системи України, необґрунтовано збільшували видатки на зазначені роботи і створили умови для неефективного та нецільового використання державних коштів виконавцями робіт.

Аудиторами виявлено, що за відсутності контролю з боку Уряду, Укравтодор та Укрзалізниця у 2003 та першому півріччі 2004 років залучали і використовували вільні фінансові ресурси на власний розсуд, без підтвердження відповідної потреби, а у подальшому відшкодували витрати за рахунок Державного бюджету України.

Облавтодори, як головні підрядники, що витрачали державні кошти, фактично самі планували собі обсяги робіт та приймали рішення про їх збільшення без відповідного контролю як з боку генерального підрядника - Укрзалізниці, так і замовника робіт - Укравтодору, що суперечить цивільному законодавству України. Це призводило до штучно створеної постійної потреби у додаткових фінансових ресурсах, а також у безконтрольному збільшенні бюджетних видатків на відшкодування витрат в майбутньому.

Скоєнню численних порушень у ході реконструкції сприяло й те, що протягом усього терміну її проведення стан фінансування та використання державних коштів жодного разу не перевірявся контролюючими органами.

Наведені приклади правопорушень, що викладені у матеріалах аудиту, дають підстави для висновку про нагальну необхідність термінового приведення робіт з дорожнього будівництва і реконструкції у сувору відповідність до вимог чинного законодавства та про припинення дії спеціального закону щодо автодороги Київ-Одеса. В іншому випадку реалізація наступних проектів розвитку мережі автомобільних доріг, що сьогодні стоять на порядку денному (автодороги Київ-Чоп, Київ-Харків тощо) загрожуватиме значними збитками для державного бюджету та відповідними негативними соціально-економічними наслідками для держави.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також