"Охматдет" под следствием

13.07.2005, 11:13

Министерство здравоохранения Украины начинает служебное расследование относительно ситуации в УДСБ "Охматдет". (укр.)

За останній час в УДСЛ "Охматдит" склалася напружена ситуація, що є наслідком "особливої" політики та організації роботи керівництва цього медичного державного закладу. На сьогоднішній день у Міністерство охорони здоров'я надійшло понад 100 скарг щодо лікарні "Охматдит".

У Міністерство неодноразово поступали доповідні записки медпрацівників щодо порушень зберігання та відпуску лікарських засобів особливого контролю (необгрунтовані витрати у період відпустки відповідальних осіб, послаблення інформації про рух медпрепаратів та ін.).

На ім'я міністра з проханням втрутитися у складну ситуацію в роботі надходять звернення від колективу лікарні : про безпідставні притягнення до адміністративної відповідальності, тиск, погрози звільнення директора УДСЛ Ю. І. Гладуша висококваліфікованих фахівців які виступають на захист демократії.

Чимало скарг від батьків, діти яких консультувались або проходили курс лікування у лікарні "Охматдит", вказують на антисанітарні умови, лікування протермінованими препаратами, необгрунтовані зміни у графіку чергувань або звільнення провідних лікарів, що суттєво перешкоджає процесу лікування складних захворювань дітей.

Міністерство охорони здоров'я розпочало службове розслідування з метою аналізу та оцінки надання консультативної допомоги і лікування складних захворювань дітей і матерів в УДСЛ "Охматдит" - головному медичному центрі у системі охорони здоров'я підростаючого покоління - майбутнього України. Лікарня з дня її заснування була клінічним закладом, в якій працювали видатні вчені-медики, формувалися школи та традиції, здійснювались унікальні операції, впроваджуювались нові методики та високорезультативні технології лікування. Сьогодні високий професійний рівень лікарів, концентрація сучасних медичних технологій, застосування унікальних методів діагностики та лікування є високовартісними, і не можуть бути забезпечені в регіонах. Саме таку допомогу повинен надавати дітям з найбільш складними в діагностичному та тяжкими за перебігом патологіями "Охматдит" - єдиний в Україні заклад охорони здоров'я ІV рівня.

Видатний український підприємець та меценат, Дійcний статський радник Микола Артемович Терещенко тривалий час виношував наміри побудувати лікарню для незаможних людей і в грудні 1890 р. оголосив про їх реалізацію. А вже у 1891 році архітектор академік В. М. Ніколаєв розпочав розробку проекту майбутньої лікарні на 50 ліжок, під яку Київським міським громадським управлінням була виділена земельна ділянка по Кадетському шосе (між передмістям Шулявкою та міськими казармами).

17 грудня 1893 року в Гатчині імператором Олександром ІІІ був затверджений Статут Київської безоплатної Цесаревича Миколая лікарні для чорноробів.

Лікарня була освячена і відкрита для прийому хворих 1 лютого 1894 року, проте зведення комплексу будівель продовжувалось. До 1896 року було побудовано два кам'яних бараки для інфекційних хворих та один дерев'яний для хронічних.

Після жовтневої революції в лікарні, окрім терапевтичних ліжок, було розміщено туберкульозний диспансер, пологовий будинок на 30 ліжок, консультацію для матерів та вагітних жінок.

На даний час медичні підрозділи лікарні розташовані в 14 лікувальних корпусах загальною площею 65 тис. м 2. Щорічно в стаціонарі на 600 лікарняних ліжках проходять лікування 15,5 - 16,5 тисяч дітей; 18 тисяч - отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні, виконуються до 7 тисяч операцій. В консультативно-діагностичній поліклініці здійснюється понад 300 тисяч відвідувань дітей і жінок з ЗО лікарських спеціальностей: алергології, гематології, дерматології, імунології, кардіоревматології, психоневрології, нефрології, ендокринології, гастроентерології, пульмонології, фтихіатрії, логопедії, інфекційних захворювань, хірургії, урології, стоматології, медико-генетичного консультування, гінекології. В поліклініці функціонує Центр планування сім та реабілітації, відділення відновного лікування.

Міністерством охорони здоров'я України розроблена комплексна програма розвитку Української дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" та надання їй статусу "Національний заклад України". Прийнята програма дасть змогу не тільки поліпшити матеріально-технічну базу та створити потужний багатопрофільний лікувальний (для дітей та матерів) заклад в Україні, а й зменшить витрати Державного бюджету на лікування хворих дітей за кордоном.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також