Патологическая проблема низкорослости молодых людей в Украине уже решена

15.07.2005, 12:00

Патология роста - проблема, над решением которой интенсивно работают медики во всем мире, решена в Украине: украинской компанией "Биофарм" начато производство отечественного рекомбинантного гормона роста растан. (укр.)

Забезпечення маленьких дітей, хворих на гіпофізарний нанізм, ліками знаходиться під увагою держави: прийнята та виконується цільова програма забезпечення медикаментами таких дітей на суму 27 млн. грн., але до цього часу вона не давала можливості задовільнити у повному обсязі потреби хворих через високу вартість препарату іноземного виробництва. Вітчизняна фармацевтична компанія "Біофарма" презентувала дітям України, хворим на гіпофізарний нанізм (карликовість), гормон росту власного виробництва - растан - 18 тис. флаконів на суму близько 2,5 млн. грн. (курс лікування для 100 дітей).

"Україна сьогодні на етапі, коли максимум уваги приділяється освоєнню не чужих, а своїх технологій. Прикладом цього є випуск препарату растан - рекомбінантного гормону росту, який допоможе "підрости" тим дітям, які у цьому обділені природою - хворим на гіпофізарний нанізм. Їх проблема практично вирішена: окрім кількості, презентованої компанією-виробником, в бюджеті також передбачені кошти на медикаментозне забезпечення цих хворих. Тому ми маємо можливість задовільнити всі потреби у цьому важливому препараті," - запевнив міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук хворих дітей, які лікуються в УДСЛ "Охматдит" та їх батьків.

В Україні близько 500 хворих дітей з гіпофізарним та іншими формами нанізму, і близько 400 дітей - з синдромом Шеришевського-Тернера. При вчасному початку специфічного, дороговартісного лікування такі діти мають нормальні росто-вагові та інші показники, що визначають здоров'я людини. Лікування триває декілька років (доки не закриються зони росту та не будуть досягнені росто-вагові показники).

На лікування одного хворого на рік потрібно 45-60 тис. грн. (залежно від віку та маси тіла пацієнта). Вартість такого лікування 502 дітей, хворих на гіпофізарний нанізм, становить 27 млн. 509600 грн. на рік і повинно тривати до виповнення 15 або 18 років за призначенням лікаря.

Фактично кожна третя дитина, яка сьогодні звертається до лікаря-ендокринолога - це дитина з патологією росту. При несвоєчасному та неадекватному лікуванні такі діти в подальшому залишаються інвалідами та соціально неадаптованими. Відставання в рості веде до обмеження в професійному виборі, юнаки не можуть стати до лав Збройних сил, проблематично для цих хворих і створення сім'ї. Недостатність гормону росту негативно впливає на функції серцево-судинної, нервової та репродуктивної систем. Єдиним засобом лікування дітей, хворих на гіпофізарний нанізм, є замісна терапія з використанням препаратів людського гормону росту (соматотропіну).

Препарат растан, що є ефективним у замісній терапії соматотропної недостатності, сприяє лінійному росту, оновленню нормального співввідношення м'язової та жирової тканин, гармонізації водного та енергетичного обміну, посиленню інтелектуальної активності, покращенню пам'яті - це підтверджують лікарі, хворі діти та їх батьки.

"Завдяки необхідному новому препарату росту значно покращиться стан здоров'я дітей, хворих на гіпофізарний нанізм, зменшиться рівень інвалідності, - сказав Микола Поліщук.- Окрім того, поява вітчизняного препарату є економічно доцільною - зменшаться витрати на державну соціальну допомогу у зв'язку з інвалідністю, а також такі молоді люди будуть згодом задіяні у виробничній сфері. Однак, в Україні вже давно існує можливість продовжити і ріст людей після 18 років (в яких вже є окостеніння) - вже понад 10 років тому винайдена методика продовження кістки, але практично на сьогодні не впроваджена і ендокринологи про неї майже не знають. На даний час у Криму створюється спеціалізований центр, де низькорослі діти будуть обстежуватись і лікуватись, і плануємо це робити за державні кошти."

Растан - рекомбінантний гормон росту, що продукується генетично модифікованою культурою Escherichia coli. Абсолютно ідентичний людському гормону росту і безпечний для застосування. Препарат вводиться підшкірно.

Показання до застосування: недостатність гормону росту у дітей; синдром Шерешевського-Тернера, затримка росту у дітей внаслідок хронічної ниркової недостатності; недостатність гормону росту у дорослих.

Перспективи використання растану: хондродистрофії; конституціональна затримка росту і пубертату; затримка росту у дітей, народжених з малою масою тіла при нормальноик терміні гестації; сімейно-конституціональна низькорослість; недосконалий остеогенез та інші вроджені остеопатії; синдром Прадера-Віллі; виснаження і кахексія в пацієнтів із синдромом придбаного імунодефіциту.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також