Программа ликвидации тяжелых бомбардировщиков типа Ту-22 выполнена

27.01.2006, 17:16

На авиабазе "Полтава" утилизирован последний - шестидесятый - бомбардировщик Ту-22М3. (укр.)

27 січня в рамках завершального етапу Програми ліквідації важких бомбардувальників типу Ту-22 на авіабазі "Полтава" відбулася показова утилізація останнього - шістдесятого - бомбардувальника Ту-22М3.

За ходом утилізації останнього бомбардувальника Ту-22М3 спостерігали заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України контр-адмірал Ігор Тенюх, перший заступник командувача Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Онищенко, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні пан Джон Хербст, помічник заступника міністра оборони США Дуглас Інгленд, глава представництва фірми Raytheon Technical Sarvise Джек Седжевік, представники Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США та інші посадові особи.

- Ліквідація важких бомбардувальників типу Ту-22 - це епохальна подія, - зазначив у виступі генерал-лейтенант Сергій Онищенко. - Цим самим Україна зробила ще один крок до послідовного виконання державних рішень, що приймалися у перші роки нашої незалежності. Те, що відбувається сьогодні на цьому аеродромі, є підтвердженням світовій спільноті, що Україна миролюбна держава. Водночас, я як льотчик переживаю дуже складні відчуття, адже для нас літак це щось рідне, живе. Але ми розуміємо, що утримання важкої бомбардувальної авіації нашою державою у сучасних умовах є недоцільним і дуже затратним.

У той же час генерал-лейтенант Сергій Онищенко наголосив, що з ліквідацією бомбардувальників типу ТУ-22 Україна не втратила такий рід авіації, як бомбардувальна авіація. За словами першого заступника командувача Повітряних Сил ЗС України, у нас є бригада на літаках Су-24, які спроможні наносити бомбові удари з повітря.

У свою чергу Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Хербст наголосив, що ліквідація важких бомбардувальників типу ТУ-22 відбулася у повній відповідності до угоди між Україною та США і міжурядовими угодами країн. Я відчуваю почуття глибокої поваги до льотчиків, які літали на цих дивовижних машинах, адже керувати ними це велике мистецтво.

- Я вітаю мужність і мудрість Президента України і Верховної Ради України, які ухвалили важке і важливе рішення про ліквідації цього виду озброєння. Це є надзвичай-ним внеском України у власну і глобальну світову безпеку, - сказав Джон Хербст.

Після мітингу розпочався процес утилізації літака, який забезпечували фахівці Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія". Спочатку вони відділили носову частину літака, потім відрізали задню частину фюзеляжу, розділивши бомбардувальник на три частини. За цією подією, яка перегорнула останню сторінку в історії України як країни, що володіла стратегічними наступальними озброєннями, спостерігали десятки журналістів та високопосадовців оборонних відомств України та США.

Довідково: Рішення про ліквідацію 60 важких бомбардувальників типу Ту-22 (17 одиниць Ту-22М2 та 43 одиниць Ту-22М3) та 423 авіаційних крилатих ракет типу Х-22 було обумовлено низкою факторів. По-перше, після ретельного вивчення стану авіаційної техніки, з'ясувалося, що усі літаки типу Ту-22 на момент прийняття рішення щодо доцільності їх подальшого утримання або ліквідації були небоєздатні та списані. По-друге, держава мала обмежені фінансово-економічні можливості щодо їх утримання.

Необхідно наголосити, що ліквідація важких бомбардувальників Ту-22 та авіаційних крилатих ракет Х-22 здійснюється відповідно до Угоди між Україною та США про надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, яку було підписано 25 жовтня 1993 року, а також Угоди між оборонними відомствами України та США щодо забезпечення України матеріально-технічними засобами, послугами та здійснення відповідної підготовки персоналу у зв'язку з ліквідацією стратегічної ядерної зброї, підписану 5 грудня 1993 року.

Контракт на проведення ліквідаційних робіт було підписано між Агентством зменшення загрози Міністерства оборони США і фірмою Raytheon Technical Service Company. У свою чергу фірма Raytheon Technical Service Company за результатами проведення тендеру основним виконавцем комплексу ліквідаційних робіт на авіаційній техніці визначила державне підприємство Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія". Використовуючи досвід роботи в авіаційній галузі, "Українська авіаційна транспортна компанія" забезпечувала розробку відповідної технологічної документації та здійснювала підготовку фахівців для виконання ліквідаційних робіт.

Безпосередньо ліквідаційні роботи було розпочато у 2001 році. У період з 2002 по 2006 роки на аеродромах Повітряних Сил ЗС України у Миколаєві, Полтаві, Прилуках та Білій Церкві було ліквідовано 59 літаків типу Ту-22 (17 одиниць Ту-22М2 та 42 одиниці Ту-22М3), а на аеродромі смт. Озерне Житомирської області було ліквідовано 401 одиницю авіаційних крилатих ракет типу Х-22. Ліквідацію решти авіаційних крилатих ракет Х-22 заплановано завершити у березні 2006 року.

Ліквідація проводилася у два етапи. На першому етапі здійснювалися роботи з приведення літаків у безпечний стан, зокрема, розрядження піротехнічних засобів, зняття тиску у гідро- та пневмосистемах літака, демонтаж обладнання. В ході другого етапу відбувалася безпосередня ліквідація - розріз планеру літака на частини відповідно до вимог міжнародних документів з ліквідації озброєнь та безпосередня утилізація планеру літака. Утилізація відбувається методом розрізання за визначеними державними стандартами (ДСТУ) з подальшим сортуванням металу. Утворений металобрухт передається на металообробні підприємства України.

Загальний обсяг витрат на виконання комплексу ліквідаційних робіт склав близько 11 мільйонів доларів США.

У якості музейних експонатів в Україні залишаться три важких бомбардувальника типу Ту-22 та сім макетів авіаційних крилатих ракет Х-22 (без внутрішньої начинки). Важкі бомбардувальники та макети авіаційних крилатих ракет створюватимуть стаціонарну музейну експозицію, яку можна буде побачити у Державному авіаційному музеї у Києві, у музейній експозиції літаків на аеродромі "Полтава" та у філії Центрального музею ЗС України - Музеї Ракетних військ стратегічного призначення у селищі Побузьке, що на Кіровоградщині.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также