МИД Украины заявляет, что "черных списков" граждан России не существует

28.01.2006, 14:18

27 января в средствах массовой информации появилась сообщение о заявлении российского политолога Кирилла Фролова в Севастопольском аэропорту относительно будто бы существующих "черных списков" нежелательных граждан РФ. (укр.)

У зв'язку з цим слід наголосити таке. Громадянин Російської Федерації Кирило Фролов 27 січня 2006 року о 14.10 був затриманий Прикордонною службою України в аеропорту м. Сімферополь за поданням правоохоронних органів України. Йому було вручено Постанову Адміністрації прикордонної служби України про заборону в'їзду на територію України, в отриманні якої він розписався. О 15.05 того ж дня К. Фролов вилетів до Москви.

Згідно із законодавством України та відповідно до поширеної світової практики правоохоронні або судові органи держави уповноважені самостійно приймати рішення щодо заборони в'їзду на територію держави громадян інших країн без пояснення мотивів такого рішення.

МЗС згідно із законодавством України повноважень щодо заборони в'їзду на територію держави громадян інших країн не має, жодних затверджених "чорних списків" громадян РФ за поданням Міністерства закордонних справ України не існує. Водночас Міністерство закордонних справ України залишає за собою право вносити відповідні пропозиції до компетентних органів України щодо заборони в'їзду на територію України небажаних осіб - громадян інших держав в разі, якщо вони неодноразово, грубо і образливо висловлювалися на адресу України, проти її територіальної цілісності, розпалюючи міжетнічну ворожнечу і завдаючи серйозної шкоди міждержавним відносинам або в інший спосіб порушуючи міжнародно-правові документи або законодавство України.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також