Президент Украины встретился с послами стран ЕС, США и Японии

03.01.2006, 13:42

2 января в помещении Министерства иностранных дел Украины состоялась встреча Президента Украины Виктора Ющенко с послами и уполномоченными представителями европейских стран, США и Японии, во время которой были обсуждены вопросы газового сотрудничества. (укр.)

На зустрічі були присутні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк та міністр палива та енергетики України Іван Плачков.

Глава держави поінформував послів щодо позиції України стосовно дискусії з Російською Федерацією навколо газового питання. Віктор Ющенко наголосив, що Україна готова послідовно доводити обґрунтованість та об'єктивність своєї позиції всіма методами, зокрема, із залученням міжнародних експертів та міжнародного арбітражу.

Президент також підкреслив, що Україна дотримується усіх міжнародних зобов'язань, у тому числі й щодо транзиту газу в Європу, не зважаючи на те, що вже кілька днів наша країна не отримує не тільки газу у вигляді плати за транзит, а й технологічного газу, який потрібен для забезпечення транзитних послуг.

Віктор Ющенко наголосив на необхідності відновлення переговорного процесу та введення мораторію на неринкові методи врегулювання існуючих розбіжностей.

Президент України, а також міністри закордонних справ України та палива й енергетики відповіли на численні запитання представників дипломатичного корпусу. З українського боку було підкреслено, що Україна і надалі намагатиметься бути надійним транзитером російського газу до країн Євросоюзу та інших країн відповідно до діючих контрактів, хоча і робить це за рахунок власного газового ресурсу, якого вона не отримує від РФ для цих цілей.

Також було наголошено, що сьогодні енергетична безпека країн-споживачів газу поставлена під серйозну загрозу і жодна країна не може бути виключенням у цьому відношенні. Все це вимагає скоординованості зусиль країн-виробників, транзитерів і споживачів природного газу, до чого і закликає Україна.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также