Энергобезопасность и энергоэффективность - приоритеты развития энергетики Украины

18.10.2006, 17:09

"Энергетическая стратегия Украины предусматривает рост ВВП почти в три раза при увеличении потребления определенных энергоресурсов только на 47,5%", - сказа заместитель министра топлива и энергетики Украины Вадим Чупрун, выступая на заседании украино-французского энергетического форума. (укр.)

За словами посадовця, який на Форумі презентував Енергетичну стратегію України, передбачено впровадження законодавчо визначених стимулів, які спонукали б до зниження споживання енергетичних ресурсів, в першу чергу, імпортованих, та до розвитку ринкових механізмів енергозбереження.

Зокрема, посадовець зазначив, що за рахунок пріоритетного розвитку вугільної промисловості та ядерної енергетики з одночасним зниженням енергоємності продукції планується досягти майже 5-ти разового зниження рівня енергетичної залежності України. Частка вугілля власного видобутку в паливних балансах ТЕС складатиме близько 80% при одночасному зниженні використання природного газу. З одного боку, це сприятиме розвитку вітчизняної вуглевидобувної промисловості, з іншого - позитивно вплине на енергетичну безпеку держави?, - сказав Вадим Чупрун.

Крім цього, від реалізації енергетичної стратегії до 2030 р. Вадим Чупрун очікує забезпечення надійного та якісного постачання енергетичних ресурсів, підвищення економічної ефективності і екологічної безпеки, зниження енергоємності ВВП в 2 рази.

За словами посадовця, енергетична стратегія передбачає впровадження численних проектів щодо реконструкції та підвищення ефективності роботи газо- та нафтотранспортних систем України та визначає джерела фінансування зазначених в стратегії заходів.

А першим етапом виконання Стратегії, за словами Вадима Чупруна, стане реалізація Короткострокового плану заходів до 2010 року.

Українсько-французький енергетичний форум проходить 18-19 жовтня в Києві, приміщенні Будинку вчителя. Ініціаторами Форуму виступають Президенти обох держав. Форум присвячений обміну досвідом та науково-технічними здобутками між представниками енергетичної галузі України та Франції.

Українську сторону на засіданні представляють органи державної влади: Міністерство палива та енергетики України, Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, Міністерство охорони навколишнього середовища, Міністерство вугільної політики; державні підприємства: "Енергоатом", "Укренерго" тощо. Французьку сторону представляють: Органи державної влади: Міністерство промисловості, Міністерство зовнішньої торгівлі, Посольство Франції в Україні, Агентство з питань довкілля та енергоуправління Франції, Головне управління скарбниці та економічної політики Франції, підприємства: Газ де Франс, Електрісіте де Франс, Comex Nucleaire та інші.

В ході засідання будуть обговорені питання енергетичної політики та стратегії України, енергоефективності та енергобезпеки, екологічної безпеки та виконання норм Кіотського протоколу, а також фінансування спільних проектів в енергетичній галузі України.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также