ЕБРР намерен расширить свою деятельность в Украине

25.11.2006, 14:30

Первый вице-премьер-министр, министр финансов Украины Николай Азаров 24 ноября провел встречу с руководителем представительства Европейского банка реконструкции и развития в Украине Каменом Захариевым. (укр.)

Сторони обговорили остаточний проект нової програми співробітництва, який 15 грудня буде представлено на розгляд директорів ЄБРР, питання розширення діяльності банку в Україні, зокрема, відкриття офісу в Дніпропетровську та впорядкування статусу ЄБРР в Україні.

- Буквально вчора керівництво ЄБРР сформувало пропозицію у співробітництві з Україною перейти до трирічного планування, оскільки нарешті ми маємо справу з українським урядом, який працюватиме не рік і не два, - заявив Камен Захарієв. - Це відкриває нові можливості для перегляду кредитного портфелю для України в бік більше довготермінових проектів. При цьому, ми переходимо на пряме кредитування державних підприємств без урядових гарантій і до реалізації дуже цікавого проекту гривневого кредитування.

- Середньострокове планування співробітництва - це і наша пропозиція до ЄБРР, - підкреслив Микола Азаров. - Принаймні трирічне планування дасть абсолютно нову якість проектів. А пряме їх кредитування - це збільшення довіри до стабільності в Україні, визнання інституційної спроможності підприємств.

Микола Азаров зазначив, що це дуже позитивний для України підхід, адже уряд поставив за мету оптимізувати запозичення таким чином, щоб навантаження на ВВП зменшувалось і не виникало напружених пікових виплат за боргами.

- Більшість боргу сформовано з кредитів за державними гарантіями, щедро і, можливо, небезкорисливо схваленими чиновниками до 2003 року, жодної користі від цих кредитів для України назвати неможливо, а їх отримувачів - знайти, - заявив Микола Азаров. - Ми принципово зійшли зі шляху бездумної роздачі державних гарантій, і перестраховуємося, вимагаючи зустрічні банківські гарантії.

Камен Захарієв поінформував першого віце-прем'єр-міністра про позитивний стан реалізації найбільших кредитних проектів ЄБРР: 120 мільйонів доларів на будівництво тонеля для залізничної магістралі на Чоп та придбання рухомого складу і локомотивів для швидкісного руху, а також 200 мільйонів доларів на реконструкцію автомагістралі Київ - Чоп. Він підкреслив, що пріоритетними для кредитного портфелю ЄБРР залишаються проекти в енергетиці, транспорті та ЖКГ.

Також він заявив, що керівництво ЄБРР дуже позитивно сприйняло пропозицію прем'єр-міністра України Віктора Януковича провести щорічні збори Банку в Україні.
По материалам пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також