Правительство и нефтетрейдеры договорились о прозрачной методике ценообразования

13.12.2006, 11:06

12 декабря состоялось очередное заседание экспертно-аналитической группы по вопросам функционирования рынка нефти и нефтепродуктов, а также развития нефтеперерабатывающей промышленности. (укр.)

Серед ключових питань засідання - обговорення методики визначення економічно обґрунтованих цін на автобензини та дизельне паливо на ринку. Учасники групи домовилися формувати свою цінову політику з урахуванням формули, розробленої секретаріатом експертно-аналітичної групи за пропозиціями учасників ринку.

Визначення економічно обґрунтованих цін на автомобільні бензини та дизельне пальне здійснюватиметься секретаріатом експертно-аналітичної групи станом на 1 число кожного місяця, а в разі різкої (більш ніж на 10%) зміни світової ціни на нафту, щотижня за рівнем цін, які склалися на кінець тижня.

Щодекади секретаріат експертно-аналітичної групи робитиме аналіз ринку нафтопродуктів за попередні 30 днів і розсилатиме трейдерам та виробникам у вигляді прогнозів на ціноутворення в оптовому та роздрібному сегментах ринку на наступну декаду. При відхиленні прогнозних цін в межах "цінового коридору" в межах 3%, ціни в роздрібні не потребуватимуть коригування з боку трейдерів.

Формули утворення цін на нафтопродукти враховує світові ціни на нафту і нафтопродукти, валютному курсу, а також - достатні рівні рентабельності для всіх учасників ринку. Автори формули також виходили з того, що формула повинна забезпечувати інвестиційну привабливість роздрібного сегменту ринку.

В той же час, формульне ціноутворення дозволить уникнути різких цінових шоків. "Ціна на нафтопродукти не повинна себе вести як ціна на нафту на світових ринках - згоріла баржа в Алжирі, чи платформа в Мексиканському заливі - і вже пішов стрибок цін", - зазначив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, що був присутній на засіданні групи.

Планується, що формульна методика утворення цін на ринку діятиме з початку нового року.

Нагадаємо, 19 серпня ц. р. було підписано Меморандум про порозуміння між Кабінетом Міністрів України та підприємствами і компаніями, які здійснюють діяльність на вітчизняному ринку нафти і нафтопродуктів. Метою меморандуму було забезпечити стабільність, прогнозованість та конкурентність вітчизняного ринку нафтопродуктів. Розроблена експертно-аналітичною групою формула дозволяє реалізувати цю ідею на практиці. "Завдяки формуванню ціни на основі прозорого механізму, держава і самі гравці зможуть прогнозувати власну прибутковість, ресурсне наповнення та цінову ситуацію на ринку", - сказав під час засідання міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также