ДК "Газ Украины" и облгазы обсудили новую редакцию договоров

21.12.2006, 13:16

ДК "Газ Украины" и облгазы обсудили новую редакцию договоров, которые направлены на повышение эффективности эксплуатации газораспределительных сетей. (укр.)

У зв'язку з необхідністю переглянути режим використання державного майна, що не підлягає приватизації (об'єктів газорозподільних мереж), та забезпечення підприємствами з газопостачання та газифікації транспортування природного газу споживачам, ДК "Газ України" обговорила із керівниками облгазів процес укладання нових договорів користування майном. При цьому термін дії існуючих договорів на 2007 рік подовжено не буде.

Нова редакція договору користування державним майном, що не підлягає приватизації, буде підготовлена з урахуванням пропозицій та зауважень підприємств з газопостачання та газифікації. Про це йшлося на спільній нараді ДК "Газ України" і представників облгазів, яка відбулася 19 грудня 2006 р.

Згідно нового договору вперше запроваджується пооб'єктний облік газорозподільних мереж, що дозволить ефективніше відслідковувати зміни майнових комплексів державного майна та уникнути зловживань при експлуатації газопроводів.

Крім того, передбачається запровадження механізму контролю за використанням облгазами відрахувань на розвиток майна у розмірі 4% від його вартості.

У разі неналежного виконання облгазами умов договору користування майном, ДК "Газ України" матиме право на припинення дії договору в односторонньому порядку з попередженням про це підприємств з газопостачання та газифікації за 30 днів.

Ця норма запроваджується у зв'язку із зниженням рівня дисципліни та виконання підприємствами з газопостачання та газифікації умов діючих договорів. У 2006 році рівень відрахувань на поліпшення та розвиток майна знизився до 57% від запланованого у договорах. За період 2002-2006 рр. цей рівень у середньому становив 58%.

Термін дії договору пропонується встановити на 6 місяців з можливістю подовження на наступні 6 місяців.

У новій редакції договору також передбачено запровадження штрафних санкцій за прострочення термінів надання облгазами до ДК "Газ України" планів розвитку майна та звітів щодо його виконання (у розмірі 0,5% вартості майна), а також за неповне виконання плану розвитку майна (у розмірі суми недовиконання).
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также