ОАО "УКРТРАНСНАФТА", АК "ТРАНСНЕФТЬ" И ТНК-ВР ДОГОВОРИЛИСЬ О ТРАНЗИТЕ 9 МЛН. ТОНН НЕФТИ В ГОД НЕФТЕПРОВОДОМ "ОДЕССА-БРОДЫ"

27.12.2006, 15:27

В ходе многомесячных переговоров ОАО "Укртранснафта", АК "Транснефть" и ТНК-ВР були достигнуты договоренности о существенном увеличении объемов транспортировки нефти магистральными нефтепроводами Украины. (укр.)

В результаті переговорів, підписано додаткову угоду між ВАТ "Укртранснафта", АК "Транснефть" та ТНК-ВР до Угоди від 16.11.2004 про співробітництво та координацію дій між ВАТ "АК Транснефть" (м. Москва, РФ), ВАТ "Укртранснафта" (м. Київ, Україна) та ВАТ "Тюменська нафтова компанія" (м. Тюмень, РФ) при транспортуванні нафти територією Російської Федерації та України.

Про це на прес-конференції в Києві повідомив голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кирюшин.

Сторони домовилися про збільшення обсягів транспортування нафти за маршрутом Мозир - Броди - МНТ "Південний" не менше 9 млн. тон на рік.

ВАТ "Укртранснафта" зобов'язується забезпечити транспортування цих обсягів нафти за маршрутом та її перевалку на МНТ "Південний". За підписаною додатковою Угодою, російська сторона зобов'язуються забезпечити постачання нафти для транспортування вказаним маршрутом в обсягах не менше 9 млн. тон на рік, а також забезпечити досягнуті в 2002 році обсяги перекачування нафти в порт Одеса за маршрутами "Велікоцьк - Лисичанськ - Кременчук - Одеса" та "Мічурінськ - Кременчук - Одеса".

Кирюшин повідомив, що Угода підписана на 3 роки, але, можливо, буде діяти лише до 2009 року, оскільки після цього Казахстан та Азербайджан можуть надати вільні обсяги нафти для транспортування магістральними нафтопроводами України в Європу.

За словами голови правління, під час переговорів як українська, так і російська сторони пішли на взаємні поступки.

"Розуміючи важливість збільшення обсягів транспортування нафти магістральними нафтопроводами України та тарифну політику на інших маршрутах, ВАТ "Укртранснафта" під час переговорів керувалася національними інтересами та пріоритетами держави в розвитку нафтотранспортної системи і наполягала на умовах, які забезпечать конкурентні переваги транспортування нафти маршрутом "Самотлор - Мозир - Броди - МНТ "Південний" перед маршрутом "Самотлор - Новоросійськ". Сторони дійшли згоди про необхідність оптимізації витрат на всіх етапах транспортування нафти на МНТ "Південний" для забезпечення завантаження нафтопроводу Одеса-Броди та домовилися про приведення тарифу на транспортування нафти територіями України і Росії до рівня, який забезпечить конкурентні переваги маршруту "Самотлор - Мозир - Броди - МНТ "Південний" перед іншими. Враховуючи добросусідські відносини та відновлення плідної співпраці, українська та російська сторони дійшли згоди щодо взаємних поступок для створення привабливих умов транспортування нафти територіями України і Росії, які полягають в поступовому зменшенні російською стороною тарифу на транспортування нафти територією РФ за маршрутом "Самотлор - МНТ "Південний" з 1 січня 2007 року на $3 за тону, а з 1 квітня 2007 року на $3,5 за тону, і наданні українською стороною знижок на портові послуги та обслуговування наливних судів", - підкреслив в інтерв'ю журналістам Ігор Кирюшин.

"Мозир - Броди - МНТ "Південний" став більш привабливим для російських експортерів, ніж маршрут "Самотлор-Новоросійськ", не на багато - на 5 центів, але це теж суттєво", - підкреслив голова правління ВАТ "Укртранснафта".

В результаті досягнутих домовленостей обсяги транспортування нафти територією України в наступному 2007 році буде суттєво збільшено. В результаті збільшення обсягів транспортування нафти державний бюджет отримає додатково щонайменше 100 млн.

Збільшення обсягів завантаження нафтопроводу "Одеса - Броди" за маршрутом "Мозир - Броди - МНТ "Південний" спрямоване на завантаження існуючих нафтотранспортних потужностей України з метою отримання додаткових надходжень в державний бюджет України і відповідає національним інтересам держави та враховує перспективи прямого використання нафтопроводу "Одеса - Броди". "Враховуючи очікуване зростання обсягів видобутку нафти в Каспійському регіоні протягом найближчих двох років, ВАТ "Укртранснафта" передбачає позитивні зрушення в переговорах із Азербайджаном і Казахстаном в питаннях транспортування каспійської нафти в Європу магістральними нафтопроводами України", - підкреслив І. Кирюшин.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також

Читайте также