Укрзалізниця не планирует повышать цены на пассажирские перевозки

01.04.2006, 13:15

Повышения цен на пассажирские железнодорожные перевозки не будет. Об этом заявил Генеральный директор Укрзалізниці Василий Гладких, комментируя сообщения некоторых СМИ относительно повышения тарифов. (укр.)

"Я однозначно заявляю, що підвищення тарифів на пасажирські перевезення не буде. Українська залізниця - державна, і справно виконує соціальну функцію. Немає ще в людей тієї гідної заробітної плати, щоб купувати дорогі квитки", - зазначив Василь Гладкіх.

На сьогодні залізничний транспорт є найдоступнішим видом транспорту в Україні. Вартість проїзду залізницею у приміському сполученні становить одну копійку за кілометр. Щорічно збитки Укрзалізниці від пасажирських перевезень складають 2,4 млрд. грн., проте держава компенсує їх за рахунок залізничних вантажних перевезень та з інших джерел.

"Весь цей галас металургів навколо підвищення залізничних тарифів не має під собою реального підґрунтя. Приватники воюють за власні надприбутки. А політика залізниці спрямована на допомогу людям. Утім, у разі приватизації Укрзалізниці пасажирів змусять платити повну ціну за квитки. А реальна їх ціна буде в 8-10 разів вища, ніж сьогодні", - зазначив Василь Гладкіх.

Сьогодні українські тарифи на перевезення вантажів вдвічі нижчі, ніж в Росії, та в 5 разів нижчі, ніж в Європі. Керівник Укрзалізниці переконаний, що тарифи на перевезення вантажів треба підвищувати, приблизно, на 1-2 відсотка в місяць, з урахуванням відсотку інфляції.
По материалам пресс-релиза Укрзалізниці.

Читайте також