Информация Укрзализници относительно пассажирских перевозок

13.04.2006, 12:08

Сегодня железнодорожный транспорт является наиболее доступным видом транспорта в Украине и осуществляет почти половину всех пассажирских перевозок. (укр.)

Останнє загальне підвищення тарифів на внутрішньодержавні перевезення відбулося у березні 2000 року. Вартість проїзду у купейному вагоні на одну і ту ж відстань по території України нині вдвічі нижча від вартості проїзду по Росії. Тарифи Грузинських залізниць, порівняно з пасажирськими тарифами Укрзалізниці, вищі на 67%, Литви - на 133%, Узбекистану - від 53% до 208%, Казахстану - на 49%.

Пасажирські перевезення на залізничному транспорті були і залишаються збитковими. Щороку на залізницях спостерігається тенденція зростання обсягів пасажирських перевезень та збільшення збитків. У 2004 році збиток від пасажирських перевезень склав 1,8 млрд. грн., у 2005 - 2,4 млрд. грн. При існуючій тенденції до зростання обсягів пасажирських перевезень, збитки до кінця цього року, за прогнозами фахівців, складуть понад 3 млрд. грн.

Приміські та внутрішньодержавні перевезення пасажирів, що мають соціальне значення для населення держави, здійснюються за збитковими тарифами. Укрзалізниці не повною мірою компенсуються збитки за перевезення пасажирів пільгових категорій. Так, за 2001-2005 роки та за два місяці цього року фактично недоотримані доходні надходження від перевезень пільгових категорій громадян склали понад 1 млрд. грн., з яких компенсовано менш як третину.

При цьому останніми роками значно зросли ціни на продукцію, що споживається залізничним транспортом. У порівнянні з 1991 роком, ціни на рейки збільшилися у 18 разів, дизельне паливо - 27,3 рази. Загальний індекс цін виробників промислової продукції з березня 2000 року по лютий 2006 року склав 187,8%. У порівнянні з 2000 роком ціна на рейки збільшилася у 2 рази, на дизельне пальне - в 2,2 рази, електроенергію - 1,8 разів. У 2005 році відбулося зростання цін на матеріально-технічні ресурси, що складають значну питому вагу у загальних закупівлях, а саме: масла - від 11,4% до 46,3%, мазут - на 63%, дизельне паливо - на 22,2%, шпали залізобетонні - від 8,3% до 20,1%, цемент - на 21,6% та ін. А вже у цьому році зросли ціни, зокрема, на дизпаливо - на 7,7%, мазут - на 9,7%, газ природний - на 19,5%, колодки композиційні для пасажирських вагонів - на 4,8%.

Щоб привести пасажирські перевезення хоча б до рівня нульової рентабельності, необхідно підвищити тарифи на внутрішньодержавні перевезення - у 2,9 разів.

Сьогодні зношеність рухомого складу в середньому складає 70%, і "старіння" пасажирських вагонів дедалі випереджає його оновлення. Вже п'ятнадцять років держава не виділяє коштів на оновлення залізничного рухомого складу, як того вимагає закон "Про залізничний транспорт України", тому основний склад свого парку Укрзалізниця підтримує в робочому стані здебільшого за рахунок ремонтів. За 2000-2005 роки на капітальний ремонт пасажирського рухомого складу було спрямовано понад 1,6 млрд. грн. Проте, дедалі загострюється потреба в кардинальному оновленні парку рухомого складу. Вже найближчі роки без цього буде неможливо забезпечити необхідну безпеку руху поїздів.

"Зі свого боку ми будемо робити все можливе, щоб віднайти механізми та ресурси, які дозволять оновлювати рухомий склад українських залізниць, щоб наші пасажири їздили в комфортних потягах та отримували якісні послуги, щоб залізничні вокзали були зручними та красивими", - зазначив генеральний директор Укрзалізниці Василь Гладкіх.
По материалам пресс-релиза Укрзализници.

Читайте також