Продолжаются переговоры между Украиной и РФ об условиях пребывания Черноморского флота в Крыму

07.05.2006, 16:07

В данное время идет работа над уточнением параметров базовых соглашений по Черноморскому флоту России, базирующемуся в Крыму. Об этом заявил временно исполняющий обязанности Министра обороны Украины Леонид Поляков. (укр.)

- Зараз йде опрацювання і уточнення параметрів базових угод щодо Чорноморського Флоту - хто кому повинен що віддати, за що і скільки платити і на яких умовах тимчасово орендувати, - сказав він.

За словами Леоніда Полякова, українська сторона на даний час фактично більш зацікавлена в уточненні параметрів, положень та додатків базового договору, вона займає більш активну позицію. Він висловив припущення, що російська сторона в даному питанні очевидно вважає, що переважна більшість питань щодо тимчасового базування Чорноморського Флоту нібито визначені.

На думку тимчасово виконуючого обов'язки Міністра оборони України, залишається надзвичайно багато невизначеностей, які створюють непотрібну напруженість та створюють умови для зловживань у цій сфері.

- В наших відносинах, особливо у тих аспектах, які стосуються питань безпеки, це абсолютно не потрібно, - наголосив він.

Леонід Поляков підкреслив, що українська сторона не висловлює сумніву у тому, що до 2017 року Чорноморський флот тимчасово базуватиметься на її території. Інше питання, що до цього часу сторони остаточно не обмінялися погодженими документами про передачу, не визначили межі об'єктів.

- Змінилися підходи до співробітництва загалом. Якщо раніше ми робили певні поступки один одному стосовно різних, у тому числі економічних питань, базуючись на відносинах дружби та співробітництва, то після того, як російська сторона почала зі свого боку ініціювати перехід на ринкові відносини, ми вимушені були відповісти адекватно, в тому числі і щодо умов базування Чорноморського Флоту, - зазначив тимчасово виконуючого обов'язки Міністра оборони України Леонід Поляков.
Инф. Пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також