В Севастополь прибыли корабли Blackseafor

12.08.2006, 16:25

Командующий ВМС Украины вице-адмирал Игорь Тенюх отмечает рост уровня и качества взаимодействия флотов черноморских стран в рамках Blackseafor. (укр.)

В рамках першої фази шостої активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor" кораблі цього багатонаціонального з'єднання зайшли у порт Севастополя.

Протягом чотирьох днів на стоянці у Севастополі перебуватимуть фрегат Військово-Морських Сил Болгарії "Смелі", фрегат Військово-Морських Сил Румунії "Контр-адмірал Еустатіу Себаст'ян", фрегат Військово-Морських Сил Туреччини "Тургутрейс", корабель управління Військово-Морських Сил ЗС України "Славутич" та великий десантний корабель Чорноморського флоту Російської Федерації "Цезар Кунніков".

11 серпня командири кораблів з'єднання здійснили протокольний візит до Севастопольської міської державної адміністрації та відвідали штаб командування українського військового флоту, де зустрілися з командувачем Військово-Морських Сил ЗС України віце-адміралом Ігорем Тенюхом.

- "Blackseafor" є з'єднанням, яке зміцнює дружбу, виховує морську культуру та морське братерство військовослужбовців флотів країн Чорноморського регіону, - наголосив під час зустрічі командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Тенюх.

Оцінюючи діяльність "Blackseafor", віце-адмірал Ігор Тенюх зазначив, що від першої до поточної активації, з'єднання значно збільшило як складність завдань, покладених на нього, так і якість їх виконання, рівень взаємодії між військовими моряками різних країн.

- Як командувач другої активації "Blackseafor" вважаю, що такий розвиток є правильним і спрямованим на зміцнення безпеки в районі Чорного моря, - додав віце-адмірал Ігор Тенюх.

У свою чергу командувач нинішньої - шостої - активації "Blackseafor" російський капітан 1 рангу Михайло Сухвал також зазначив, що з роками завдання з'єднання значно ускладнились.

- Якщо в першій активації у 2001 році екіпажі кораблів вирішували здебільшого задачі спільного плавання, то зараз військові моряки відпрацьовують цілий комплекс спільних заходів, наприклад, щодо здійснення умовної евакуації цивільного населення, висаджуючи задля цього на берег багатонаціональну групу, - повідомив капітан 1 рангу Михайло Сухвал.

Під час стоянці у Севастополі військові моряки кораблів "Blackseafor" проведуть низку тактичних занять та тренувань. Зокрема, тренування по зв'язку та з живучості корабля під час стоянці у порту, а також заняття на тему "Морські доглядові операції". Програмою візиту також передбачаються спортивні змагання між екіпажами кораблів "Blackseafor", широка культурна програма для військових моряків з відвідуванням визначних та історичних місць Севастополя.

Сьогодні і завтра, 12 та 13 серпня, з 14.00 до 16.00 кораблі Чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor" будуть відкриті для відвідування мешканцями та гостями Севастополя.

Вранці 15 серпня кораблі "Blackseafor" залишать порт Севастополя і візьмуть курс на Батумі.

На переході морем екіпажі кораблів проведуть навчання з протимінної оборони, плавання в ордерах, тактичного маневрування, вогневої підтримки, сигналоутворення і зв'язку, спостереження за цивільними судами та літаками, передачі вантажу, перехоплення та догляду судна-порушника, евакуації мирного населення, надання допомоги кораблю, що потерпає від лиха, а також рятування людини, яка опинилася за бортом.

Завершиться перша фаза шостої активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor" 22 серпня у Батумі. Другу фазу шостої активації заплановано провести навесні 2007 року.

Довідка. Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи, основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць (Болгарія, Грузія, Росія, Туреччина та Україна).

Командувач "Blackseafor" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. 5 серпня 2006 року командування "Blackseafor" передано російській стороні - капітану 1 рангу Михайлу Сухвалу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также