"Киевэнерго" за долги ограничивают в поставках газа

29.08.2006, 17:17

ДК "Газ Украины" начала ограничивать объемы поставок газа АЭК "Киевэнерго". (укр.)

На виконання доручення НАК "Нафтогаз України" щодо активізації роботи з погашення боргів за спожитий природний газ, а також у зв'язку з невиконанням АЕК "Київенерго" зобов'язань щодо забезпечення стовідсоткових розрахунків за спожитий природний газ, ДК "Газ України" вчора надала доручення ВАТ "Київгаз" та УМГ "Київтрансгаз" розпочати відключення від газопостачання АЕК "Київенерго".

АЕК "Київенерго", що виробляє теплову та електричну енергію для столичного регіону, є найбільшим споживачем природного газу ДК "Газ України". З початку 2006 року столична енергокомпанія спожила 1 млрд. 964 млн. куб. м природного газу на суму 785,8 млн. грн. Заборгованість АЕК "Київенерго" перед ДК "Газ України" станом на 29 серпня складає 66 млн. грн.

Враховуючи соціальну важливість забезпечення мешканців Києва тепловою та електричною енергією, ДК "Газ України" неодноразово впродовж 2006 р. йшла назустріч АЕК "Київенерго" та безперебійно надавала енергокомпанії необхідні ресурси природного газу за соціальною ціною (686 грн. за 1000 куб. м).

ДК "Газ України" неодноразово інформувала керівництво АЕК "Київенерго" та столичної міськради про необхідність термінового погашення боргів. Тим не менше, АЕК "Київенерго" послідовно ігнорує вимогу ДК "Газ України" узгодити графік погашення заборгованості з визначенням конкретних термінів перерахунку коштів.

Ухиляння АЕК "Київенерго" від сплати боргів за спожитий природний газ ускладнює здійснення НАК "Нафтогаз України" закупівлі ресурсів природного газу на наступний опалювальний сезон та розрахунки, в т.ч. і за зовнішньоекономічними контрактами, за отримане з початку року паливо.

Відтак, реалізуючи встановлений Кабінетом Міністрів України порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом (Постанова КМУ ©1729 від 27.12.2001 зі змінами), згідно з яким постачання цього енергоносія здійснюється лише за умови його стовідсоткової оплати, ДК "Газ України" надала доручення газовим та газотранспортним організаціям розпочати відповідну процедуру щодо припинення безоплатного споживання природного газу.

Працівники ВАТ "Київгаз" учора не були допущені для відключення на 8 філій АЕК "Київенерго", що є прямим порушенням вимог чинного законодавства. Документи, що підтверджують ці факти, будуть найближчим часом передані НАК "Нафтогаз України" та Мінпаливенерго.

З початку 2006 року в Україні було проведено відключення від газопостачання, в т. ч. за борги, 1470 промислових підприємств, понад 3600 котелень підприємств ТКЕ.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також